Азербайджан и Армения ще проведат в края на месеца още

...
Азербайджан и Армения ще проведат в края на месеца още
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан организират среща за определяне на границите си

Азербайджан и Армения ще проведат в края на месеца още една среща в границите на работата на комисиите за установяване на държавните граници. Това съобщи секретарят на Съвета по сигурносттана Армения Армен Григорян, представен от " Азерпрес ".

Той уточни, че на 4 януари арменската страна е дала отговор на предложенията на азербайджанската страна във връзка с мирния контракт.

" Динамиката е позитивна, само че има и избрани, нерешени въпроси , по които се надяваме да отчетем прогрес в най-скоро време. Надяваме се, че ще бъде допустимо да завършваме мирния контракт и да го сключим в най-кратки периоди ", добави Григорян.

По негови думи част от въпросите са контрактувани устно, само че не са отразени документално.

През декември Азербайджан и Армения размениха военнопленници на границата си. Това бе стъпка към нормализиране на връзките сред двете страни, откакто Азербайджан реализира съдбоносен пробив в техния десетилетен спор.
 Армения и Азербайджан подготвени да завършват мирния контракт
Армения и Азербайджан подготвени да завършват мирния контракт

На 25 декември беше обявено, че Азербайджан е изпратил на Армения отговор на последните оферти

Очакваше се размяната да включва освобождението от страна на Баку на 32 арменци, множеството от които арестувани в края на 2020 година В подмяна Ереван съобщи двама азербайджански бойци, хванати през април тази година.

Тогава разискаха и изтеглянето на войските от общата си граница .

Съседите от Южен Кавказ са водили две войни през последните 30 години за Нагорни Карабах - планински регион, който е част от Азербайджан , само че където етническите арменци са се отделили и на процедура са открили самостоятелност през 90-те години.

със светкавична атака през септември, която принуди множеството от неговите
 Армения и Азербайджан положили основата на мирния контракт
Армения и Азербайджан положили основата на мирния контракт

С посредничеството на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел

При оповестяването, че " препотвърждават желанието си да възстановяват връзките и да реализират кротичък контракт въз основа на ценене на правилата на суверенитета и териториалната целокупност ".

Споразумението беше приветствано от Европейския съюз и Съединените щати, които от десетилетия се опитваха да убедят двете страни на противоречиви въпроси, в това число демаркацията на техните граници.

Армения и Азербайджан бяха част от Съветския съюз, който се разпадна през 1991 година Въпреки че Русия счита себе си за поръчител за сигурността в района, въздействието ѝ понижа през последните две години, защото войната в Украйна отклони вниманието ѝ.

съветската роля в Карабах.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР