Азербайджан е наш ценен партньор. Сътрудничество ни е силно не

...
Азербайджан е наш ценен партньор. Сътрудничество ни е силно не
Коментари Харесай

Денков обеща силно сътрудничество на азербайджанка

„ Азербайджан е наш скъп сътрудник. Сътрудничество ни е мощно освен в енергетиката, а  и в сферите на стопанската система, образованието и културата “.

С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков посрещна в Министерския съвет проф. Сахиба Гафарова – ръководител на Милли Меджлиса на Република Азербайджан.

Акцент на диалога бе откритата през предходната година междусистемна газова връзка Гърция-България. Интерконекторът е от първостепенно значение за диверсификацията на източниците на природен газ както за България, по този начин и за целия район на Централна и Югоизточна Европа. Чрез него страната ни получава контрактуваните количества азербайджански природен газ в цялостен размер.

Премиерът уточни, че България е заинтригувана от опциите за по-широко развиване на двустранните връзки в региона на транспортната съгласуваност, което би помогнало за улеснение на търговията сред Европа и Азия.

Акад. Денков и проф. Гафарова означиха също положителното съдействие в образованието.

Гостенката показа усещанията си от Центъра за азербайджански език и просвета към Софийския университет  „ Св. Климент Охридски “, който е посетила по-рано през днешния ден.

Центърът работи от десетилетие и посредством него доста български студенти получават опция да се срещнат с езика и културата на Азербайджан.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР