Азербайджан е инициатор на големия проект за Южен газов коридор,

...
Азербайджан е инициатор на големия проект за Южен газов коридор,
Коментари Харесай

Азербайджан даде дума за сигурни доставки на газ

Азербайджан е основател на огромния план за Южен газов кулоар, посредством който азербайджанският газ към този момент се доставя на Балканите. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Той уточни, че България е една от страните, които получават този газ директно през интерконектора Гърция - България.

Азербайджан има дълготраен план с вашата страна, в сходство с който по този контракт ние ще имаме дълготрайни доставки на природен газ директно от Азербайджан за България по същата инфраструктура, разяснява министърът.

По негови думи интерконекторът сред България и Гърция е безусловно значимо звено в плана за Южен газов кулоар, защото по начало в този план са взели участие седем страни, в това число и България. На първия стадий на Южния газов кулоар този интерконектор има огромно значение, безапелационен бе Шахбазов.

Той означи, че България има задоволително разклонена мрежа от интерконектори със своите съседи. " Така че, в случай че азербайджанския газ попада на българския пазар и през днешния ден той към този момент се доставя на този пазар, то когато интерконекторът Гърция - България бъде подготвен, доставките ще набъбнат. И естествено, през България азербайджанският газ ще може на процедура и посредством другите интерконектори да попадне в прилежащите страни ", разясни министърът.

Той уточни, че в границите на Южния газов кулоар са подписани дълготрайни контракти и Азербайджан освен по тези контракти, само че и през цялата история на активността си в областта на енергийните преговори постоянно е изпълнявал своите отговорности. " Днес ние имаме дълготрайни контракти в границите на Южния газов кулоар.

Те са подписани за години напред, някои от тях са за двайсет и пет години, тъй че в техните рамки Азербайджан ще извършва своите отговорности, това ще бъде несъмнено и дълготрайно ", увери Шахбазов.

Запитан дали е подготвен Азербайджан да усили количеството газ за Европа, и в частност за Западните Балкани, той означи, че Южният газов кулоар през цялото време е бил планиран по подобен метод, че мощностите на доставките на енергоресурси, в дадения случай на природен газ, да могат да бъдат увеличавани двойно.

Така че в този момент ние работим върху разширението на Южния газов кулоар и когато тази инфраструктура бъде приведена в сходство, несъмнено в границите на дадения план, ние ще увеличим доставките на природен газ от Азербайджан за Европа, даде обещание министърът.

Затварянето на Мариците би засегнало целия район
На въпрос къде се намира България на азербайджанската енергийна карта Шахбазов съобщи, че посредством плана на Южния газов кулоар България е директен сътрудник за Азербайджан.

Запитан до каква степен е допустимо да се усили количеството газ през газовия интерконектор с Гърция, министърът изясни, че се работи за това до края на годината да се усилят доставките на контрактувания природен газ и с цел да бъде реализирано интерконекторът сред Гърция и България да бъде предаден за употреба. Щом това бъде направено, надлежно и доставките на контрактувания природен газ за България ще бъдат увеличени.

На въпрос заинтригуван ли е Азербайджан и от други енергийни планове, които да реализира в България и на Балканите, Шахбазов разясни, че всичко зависи от това за какви енергийни планове става въпрос.

" Днес считам, че всички ние сме ангажирани с въпроса за цялостната реализация на Южния газов кулоар. След като бъде приключен първият стадий на този план, считам че можем, в границите на двустранните контакти и съдействие сред Азербайджан и България също по този начин да преглеждаме и други планове, като да вземем за пример планове в областта на зелената енергетика ", разяснява той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР