Аз се поинтересувах какво е свършено още, когато встъпих. Оказа

...
Аз се поинтересувах какво е свършено още, когато встъпих. Оказа
Коментари Харесай

Николай Денков: Казах на Радев, че Зеленски ще идва, за да се видят

" Аз се поинтересувах какво е свършено още, когато встъпих. Оказа се, че служебното държавно управление не е придвижило въпроса ", разгласи по време онлайн лъчение от Министерския съвет по Фейсбук, където той дава отговор на заложени му въпроси на жители и публицисти.

Денков разясни, че през днешния ден ще се подпише меморандум с Украйна в областта на енергетиката и това ще стане факт при визитата на президента Володомир Зеленски у нас. Той ще кацне в София с държавен аероплан в 10.00 ч. 

" Никога не съм подклаждал спора с президента, аз се пробвах да успокоя връзките, с цел да имаме естествен разговор. Аз се обадих на Радев и му споделих - ще идва президентът Зеленски, по тази причина намерете метод да се видите с него ", сподели министър председателят.

Това е методът да се търси градивен разговор. От другата страна не постоянно беше по този начин, само че виждам известно усмиряване през последните две седмици, уповавам се това да продължи. България няма потребност от междуинституционални войни, а от усмиряване, добави Денков.

По думите му политическата среда е сложна, само че министрите му за няколко дни си влезнали в работата : " Това, което се опитваме да изградим е екипна работа ".

" Забавихме се с назначението на регионалните шефове. Ще изчакаме още малко ", отговори на въпрос министър-председателят. По думите му към момента се изчакват " сътрудниците от ГЕРБ ". Според премиера би трябвало да се реализира консенсус измежду народните представители в Народното събрание, които съставляват районите. Има някакво закъснение към разногласията в Народното събрание. Забавянето е, тъй като консенсусът първо би трябвало да се реализира измежду народните представители, защото те показват районите.

България ще има нов представител в " Лукойл ", разгласи още министър председателят. " Там има систематичен проблем. Представителят на България не подава настояща информация ", уточни той. На " Лукойл " и преди им беше казано да си заплащат налозите. Въпросът е по какъв начин да се създадат измененията по този начин, че да не се работи с съветски нефт, добави още Денков.

Заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи няма да бъдат увеличени, съобщи Денков. По думите му обикновено е всяка една от общностите да търси по-добро заплащане, само че не мисли, че би трябвало да стоят под прозорците на Министерския съвет, тъй като не е това методът да се търси заслужено систематизиране на бюджета.

" Миналата година заплатите на чиновници на Министерство на вътрешните работи бяха увеличени с 20%. Предвидено е нарастване на две други места. Едното е в системите, които не получиха нарастване - тази година те ще наваксат с 10%. И в общинските администрации, където заплатите са извънредно ниски. Там е планувано нарастване от 15% ", изясни той.

Не се разисква концепцията за въвеждане на напредничав налог, разгласи министър председателят.  

" Целият ни фокус е върху това да се изсветли сивата стопанска система. Имаме да вземем за пример концепция в бюджета - в случай че не в издадат записка, до не плащате в заведението. Такава мярка бе приложена Гърция преди години и докара до позитивен резултат. Не единствено министър председателят, а всеки един ще стане от масата в този случай. Доколкото видях, даже ресторантьорите одобриха тази концепция. Друго предложение е заплатите да се заплащат напълно по банков път ", сподели Денков.

В бюджета за 2024 година ще има нарастване на минималната заплата, сподели той. Готова е и дефиницията за енергийна беднотия , би трябвало да се построи и механизма, по който да се дава помощта по нея.

Парите за обучение тази година са увеличени с към 1 милиарда лева За тази ще са над 7 милиарда лева Така отговори министър председателят на въпроса дали в проектобюджета са орязани парите за обучение и са по-малко от предходната година. " Всеки би желал да има повече средства за обучение, само че да вземем за пример, предходната година 200 млн. лева не бяха усвоени, тъй като нямаше къде да се употребяват.

В отговор на въпрос за какво се усилва т заплатите на учителите след тези слаби резултати от матурите , Николай Денков отговори, че няма по какъв начин да има положително обучение без стимулирани учители. Според него обаче единствено стимулирани учители не са задоволителни. Докато не се оправят образователните стратегии, учебниците, не се засилят извънкласните действия, до момента в който не се усъвършенства механизмът за привличане на децата в учебно заведение, проблеми ще има и по тази причина са значими промените. Заплатите са належащо, само че не задоволително изискване, разяснява Денков. Той се надява в идващите 18 месеца да има смяна в образователните стратегии и понижаване на фактологията в учебниците.

На въпрос за ограниченията против войната по пътищата Денков съобщи, че кабинетът е набелязал най-спешните задания. Една от от тях е съместните инспекции на колите от 6 институции. Друга е обвързвана с методиките за разпределяне на средства за ремонт на пътища да бъдат тези, които са с висока централизация с произшестия. Има карта на АПИ, която демонстрира 40 проблематични места, с приоритет за тях да се отпускат средства. Предприети са и промени в шофьорските книжки, в които да виждаме практическата част при тях, сподели Денков.

По мотив разрушената стена на язовира в Каховка, Денков съобщи, че има извънредно отрицателна акция, която идва извън, с цел да се провали туристическият сезон .

Черно море е чисто и не би трябвало да има никакво подозрение в това , сподели Денков. Той добави, че всеки ден получава информация, която се прави от украинските, румънските и българските управляващи.

Никое от замърсяванията, които се бяха събрали в Одеския залив, не е минало към Румъния, камо ли да дойдат в България, сподели Денков. По думите му няма никаква верояност замърсяване да пристигна до българската акватория.

Хората да бъдат спокойни. Ако има заплаха, незабавно ще бъдат осведомени, увери Денков.

Точно преди месец, на 6 юни, на тържествена гала в Министерския съвет Николай Денков алегорично получи властта от тогавашния длъжностен министър председател Гълъб Донев. Първите две политически обединения ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " се споразумяха Денков да поеме премиерския пост на правилото на ротацията, а след девет месеца той да съобщи поста на някогашния еврокомисар Мария Габриел. В същия ден 49-ото Народно заседание утвърди и структурата и състава на новото постоянно държавно управление. Месец по-късно обаче напрежението сред двете политически обединения по взимане на значими решения за ръководството остава, като втори ден се анулира и оповестената като постоянна лидерска среща.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР