Аз съм вашият архепастир, но и вашият Николай, който ви

...
Аз съм вашият архепастир, но и вашият Николай, който ви
Коментари Харесай

Заръчаха на владиката: търпение като златен жезъл, ревност -...

Аз съм вашият архепастир, само че и вашият Николай, който ви обича и се моли за вас, отговори митрополит Николай на честването на 20 година от ръкополагането му за свещеник

Търпението на пловдивския митрополит Николай да бъде като златен скиптър, митрата - като ярка звезда, молитвата – като драгоценен подарък. Ревността му да е като корав елмаз, а вярата - като планината Сион.

Това назова Знеполският свещеник Арсений и насочи от името на клира и миряните молебствия Бог да укрепи духовната мощ на владиката на честването на 20 година от ръкополагането му за свещеник.

Дядо Николай бе поздравен след светата литургия на храмовия празник на митрополитската черква „ Св. Марина “. В нея участваха ловчанският митрополит Гавраил, старозагорският митрополит Киприян, врачанският - Григорий, мелнишкият – Герасим, смолянският – Висарион, игуменът на Бачковския манастир свещеник Сионий. Представителите у нас на румънската и на съветската православна черква – архимандтрит Васиан и отец Оприя, черква също дойдоха, с цел да почетат владиката. Поздравителен адрес му прати патриарх Неофит.



Епископ Арсений дефинира владиката като любящ татко, който всеки път демонстрира угриженост. Нарече го още „ образец за непоколебимост пред тествания и компликации, хладнокръвен и корав в бранител на православието, всепредан в служението и умен началник в епархийските каузи, отличаващ се с високо родолюбие и отеческа грижа за клира и паството “.

Годишнината не е персонален празник. Той е и на клира, и на паството, акцентира свещеник Арсейни и напомни, че всеки първосвещеник сред индивиди е определен, за индивиди се слага, само че да служи Богу. От името на Епархийския съвет, свещенослужителите и монашеството, администрацията, православната телевизия и миряните свещеник Арсейний пожела на владиката здраве и духовни мощ, непрекъсната зоркост и умереност. И му сервира в подарък офомор (покривало, които се носи на гърдите и е част от архиерейските одежди – б. а.) и набедреник с облика на положителния овчар. От представителите на Руската патриаршия пък митрополит Николай получи комплект от архиерейска панагия и кръст.

„ Спомням си мига на архиейрейската ми хиротония, когато по молитвите на патриарх Максим изживях своята огнена Петдесятница, върху мен слезе божествената берекет на Светия дух – отговори на поздрвленията владиката. - Ако след тия 20 година би трябвало да се похваля с нещо, то ще е единствено със силата и действието на Божията берекет, която възпълва моите немощи и дефекти. Ако нещо съм постигнал, в случай че нещо съм се потрудил, в случай че нещо съм направил, нищо не съм, с изключение на да желая от Бога – с цялостното схващане, че Бог ни е заречен: “Каквото и да поискате с религия в мое име, ще ви бъде обещано “. Искал съм това, което е положително и потребно за нашето избавление.



Благодаря на Бога, че божествената берекет, която слезе над апостолите във тип на огнени езици, не ме е изгорила още. Благодаря, че ми даде този възвишен пламък, с който да поучавам и който да топли сърцето ми. За да правя с добра съвест, колкото е по мярката на моите сили и благоприятни условия, божественото предопределение. Благодаря на Бога, че той, който ме е сложил на висотата на епископското служение, не ме е изоставил. И имам вяра, че няма да ме изостави. Днес, когато почитаме великомъченица Св. Марина, разбираме, че не са задоволителни единствено човешките качества – самообладание, религия, вяра, обич, добродетели. С самообладание единствено никой не може да се опълчи против тъгите. Житието на Св. Марина ни демонстрира, че с изключение на самообладание, Божествената берекет е направила спасението. Вярвам, че в моята активност човешка Бог в останалото време на живота ми ще прояви своето всемогъщество, като не ме лишава от Божествения дух, който по вашите молебствия в никакъв случай да не угасва. Обещавам този възвишен дух да преподавам на всички вас с доста обич. Защото, да, аз съм вашият архепастир, само че убеждавам ви откровено, че аз съм и вашият Николай, който доста ви обича и се моли за вас. И ви благославя. И постоянно ще застане пред вас, с цел да водиме война дружно като войни на Христа срещу поднебесните сили на злото в тоя свят и тоя живот. Бъдете и вие с мен. За мен е доста вълнуващо да слушам името си във вашите молебствия – не тъй като по този начин би трябвало по канон, а тъй като усещам нуждата от вашата молитва. Бог да укрепи силите ви, да подари плодородни дни за смирение,търпение, примирение и избавление “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР