Аз съм от хората, които въстават срещу всеки опит да

...
Аз съм от хората, които въстават срещу всеки опит да
Коментари Харесай

Йотова: Родоотстъпничество извършва всеки, който дръзне да затваря българско читалище

Аз съм от хората, които въстават против всеки опит да бъде унищожено българско читалище – това е посягане против предишното и бъдещето ни. Национално изменничество, родоотстъпничество прави всеки, който дръзне да протяга ръка на тази институция с биография, дълга колкото българската независимост, даже повече от живота на третата българска страна. Най-тъжно е, когато хора без или с подправена биография, само че с мимолетна власт, се пробват да зачертават труда на генерации обратно!

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към делегатите и гостите на 36-ия Конгрес на Съюза на националните читалища. Тя увери присъстващите в неизменимата поддръжка на президентската институция за развиването на читалищното дело.

„ Духовност, обучение, просвета – вие сте крепителите на тези три стълба, които запазиха българския народ, построиха българската нация и възкресиха българската страна. Вие сте хората с факли в ръка, които ни сочат пътя напред. Вие сте първите редици на борбата против пагубната композиция от неначетеност и безочливост “, обърна се Йотова към читалищните дейци.

Вицепрезидентът уточни, че в България има близо 4 хиляди читалища, които дефинира като мощни противоотрови на непросветеността и застоя.

„ Този величествен брой демонстрира образно потребността от читалището и опровергава всички, които настояват, че то е обгърнато в паяжини и принадлежи на предишното. Ние с вас знаем какво е читалището за един дребен град или село – то е всичко, там се случва животът, там порастват децата “, акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът още веднъж прикани за повече средства за развиване на културата, като уточни заплахата от дълготрайни последици от рецесията на смисъла, на полезностите, на духовността.

Илияна Йотова особено благодари на ръководителя на Съюза на националните читалища Николай Дойнов за всеотдайността и дейната активност, за сполучливото създаване и поддържане на добър екип.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР