Аз съм бунтар по душа, рокаджия като музикант, възпитаван с

...
Аз съм бунтар по душа, рокаджия като музикант, възпитаван с
Коментари Харесай

Жана Бергендорф: Аз съм вълк, излизам на сцената и разцепвам...

Аз съм бунтовник по душа, рокаджия като музикант, възпитаван с класическа музика

Мога да пея и Монсерат Кабайе, и Софи Маринова

Най-важен е синът ми, желая да изживее същинско детство

Жана Бергендорф е една от най-разпъваните на кръст български актьори. Певицата се забърка в няколко абсурда и получи имидж на неприятно момиче. А дали е по този начин? Репортерът намира красивата изпълнителка в фамозен столичен ресторант. До нея е синът <210> Леон. Истината май е друга, ще се убедите от едно искрено изявление на ексцентричната дама пред „ Марица “. За начало минаваме на ТИ.

- Здравей, Жана, за какво вълкът е обичаното ти животно?

- Заради всичкото това, което съставлява като ценностна система, морал, обич, отдаденост, мощ, угриженост, религия.

- Вълк в цирк не играе, споделя един наш фамозен футболист с сходен прякор...

- Това е национална сентенция, изцяло вярна.



- Така е. Защо наричате и сина ви Леон вълк?

- Ние сме глутница с него.

- Доста дребна глутница…

- Малка, само че доста качествена.

- Дразни ли те обликът на скандалджийка?

- Не. В началото може би леко. Но аз не съм скандалжийка. Да бъдеш непосредствен, първосигнален, друг, да се бориш против това, което те нервира, не значи, че си скандалджия.

- Всъщност сега забъркваш ли се в кавги, примерно да си показваш избрани пръсти по светофарите, каквато е практиката в София?

- Аз не карам кола. А и това е присъщо на селяците зад кормилото. Спокойна съм. Зависи кой ще ме настъпи по дребното пръстче. Виж, в случай че прекосявам улицата с детето и някой ни заплаши, към този момент съм подготвена да скоча и на пердах. Но това всяка майка би го направила, нали!



- Особено вълчица. Кое друго може за те изкара от равновесие?

- Лъжата в хората.

- Кое друго определение за себе си не харесваш?

- Няма такова. А аз съм бунтовник, не и скандалджия.

- Има ли място за протест през 2021 година, въпреки всичко не сме 60-те на Уудсток, нито 1989-а на рухването на Желязната завеса?

- Има, несъмнено, място. Бунт против всичко незаслужено и неверно.

- Има ли същинска бунтарска музика в България?

- Ходих да виждам три пъти кино лентата „ Жигули “, доста се кефя. Музиката в него несъмнено е бунтарска.



- А в международен мащаб?

- Аз може да съм бунтовник по душа, само че не чувам такава музика. Цял живот съм била рокаджийка. Слушам пъклен доста класика. Зарибена съм по плочите и грамофоните. Вече съм благополучен притежател на два грамофона. Ще си закупувам и лампов подобен. Слушам доста класики като „ Бийтълс “, „ Куин “, АББА, всяка хубава музика от едно време. Не че в този момент няма такава, само че ми е малко по-пошла.

- Пошла значи комерсиална?

- Точно по този начин.

- С такава музика ли израсна, с цел да си почитател на рока?

- Да. Майка и татко ми постоянно са слушали хубава музика вкъщи. Баба и дядо, с изключение на адвокати, са били и цигулари. Баба не пропускаше нито един четвъртък, без да ме заведе на типичен концерт в зала „ България “. Не мога да се оплача. Дали са ми доста добър усет от дете. Не желая да кажа нещо неприятно против останалата музика.

Но не разбирам, когато някой се качи в колата и надуе попфолк. ОК, това е музика за развлечение, аз също съм ходила с компания. Но не да покажеш - „ вижте кой съм “, тъй като се получава противоположното. Аз не мога да ненавиждам която и да е музика, тъй като съм изтъкана от музика.

- Българските музиканти, които те впечатляват?

- Не са доста, познавам най-великите. Радослав Славчев, страховит басист и китарист. Брат му Александър. Вили Стоянов, тромбонистът. Мишо Йосифов, Тодор Бакърджиев. Имала съм опция да работя с тях, да се докосна до тяхната „ красива ръка “. Винаги съм била клубна певица, преди да стана това, което съм. И те са хората, които са стояли зад мен.



- Кой ти даде убеденост, че може да бъдеш певица?

- Винаги съм го правила. Заминах още на 18 години с първата ми тайфа за Южна Корея. Ти се раждаш с това. Знаеш!

- Имаше ли сложни моменти, в които ти идваше да хвърлиш всичко и да кажеш - „ Майната му, стига с тези клубове “?

- Не, в никакъв случай не ми е идвало мислено да се откажа.

- Сигурно е имало и неприятни моменти, въпреки всичко си красива дама, а натрапници доста?

- Не ги помня неприятните моменти повече от 5 минути. Така съм устроена.

- Каква е публиката ти?

- Готина. Никога не съм имал проблеми с нея. Хората пълнят залите при мои участия. Напоследък не вървя по клубове. Участвам доста в корпоративни мероприятия, пиано питейни заведения, където се усещам комфортно.

- Корпоративни събития, какви компании те наемат, не се връзваш с банка да вземем за пример?

- Така ли! Защо! Напротив! Пяла съм и на банки. Аз съм бунтовник, само че това не значи, че не съм класна певица. Хората им е значимо да пея онлайн. Аз отивам и разсичам мрака - без подложки, и така нататък

- Идолите, на които си желала да приличаш като дете?

- Марая Кери, Уитни Хюстън, Селин Дион, все дами с наличие. Фреди и „ Аеросмит “. „ Тото “ са ми обичана група. Ето, Пинк, може би тя е бунтарка.



- Тя също сменя постоянно цвета на косата, на теб по какъв начин ти идва внезапно?

- Винаги съм била такава, от дете. Събуждам се, прищраква ми, от алена ставам руса, и по този начин.

- Има ли злоба в българската клубна музика?

- Не знам, аз съм си подбрала персони, с които желая да споделям. Това не значи, че имам проблем с останалите. За всеки има място, в случай че желае да покаже своето изкуство. Не желая и не се интересувам от завистта на хората. Като видя неприятно, се обръщам, не желая да вземам участие.

- Кой въпрос най-вече мразиш?

- „ Помниш ли ме? “ и „ Ще ми изпееш ли нещо? “. Все едно съм джубокс машинка, на която би трябвало да натиснеш копчето и потегля. Не знам, може би с годините ми е писнало, само че не обичам - „ Хайде, изпей ми нещо, апелирам теееее “. ОК, всеки човек има моменти в живота си, само че аз не мога всякога незабавно да запея.

- Това по-скоро наподобява на ресторантските музиканти, без да ги наскърбяваме, които хващат незабавно всичко - от „ Бийтълс “ до „ Камъните падат “?

- В това няма нищо неприятно, в противен случай. Аз също съм актьор, който може да изпее „ от-до “. Аз им се кефя на тези музиканти супер доста, тъй като те нямат рамки.



- Аз не мога да си показва по какъв начин пееш „ Камъните падат “...

- Мога да изпея София Маринова. Мога и „ Камъните падат “.

- Има ли стремежи за сходни части при теб?

- Има. „ Без теб “ на Софи Маринова да вземем за пример.

- Нещо оперно, класическо?

- Винаги съм пеела класика. И Сара Брайтман, „ Барселона “ на Монсерат Кабайе. Красива музика.

- А за сватби приемаш ли участия?

- С голямо предпочитание, какво им е на сватбите!

- Какво не знаят за теб хората?

- Сигурно доста. Повечето си мислят, че вървя непрекъснато пияна-заляна. А аз боготворя да седнал съм вкъщи. Аз съм капсулиран домошар. Обкръжението ми е от доста малко хора.

- Примерно, по какъв начин минава една домошарска вечер - телевизия и чаша вино?

- Не обичам вино, само че чаша уиски петък или събота - да. Избягвам заведение, тъй като хората всеобщо ме гледат. Точно в този момент извозвам повече време с дребния и е ужасно.



- Имате ли занимание?

- Ходим двамата да караме картинг.

- Къде може да те намерим лятото на морето - у нас, в Гърция?

- А, аз не шавам от българското море, тъй като и постоянно работя. Правя трибюти, има доста чужденци тук, които желаят да ги гледат. Аз не разбирам по какъв начин всеки човек с пари хуква към Гърция. Защо да не обърнем внимание на нашето море, да вложим малко в нашата страна!

- Защото то е доста хубаво, само че на куп места презастроено, най-често от по този начин наречените мутри?

- Това че сме завладяни от мутри, е персонално наш проблем. Ние го разрешаваме. Мен мутрите не ме интересуват, не виждам телевизия, въобще… да вървят...

- Е, не те интересуват, само че пък като видиш камара бетон на обичано местенце, което знаеш от дете?

- Отново ние го разрешаваме. Аз имам вяра, че човек самичък си прави света, самичък си го рисува.



- Готвиш ли още?

- О, доста сготвям. Аз обичам от дребна да сготвям. Два пъти бях в „ Черешката на тортата “, един път я завоювах, един път останах втора. Обичам да сготвям вкъщи, тъй като както споделих - не обичам доста да вървя по заведения. Второ, парите не ни бият нас, българските актьори. Трето - значимо е да показваш на детето си какво е домашна конюнктура. Не желая да го подлагам на ненужно внимание. Нека изживее детството си.

- Кои неточности не искаш да повтаряш?

- Няма такива. Грешките са нашите уроци. И в случай че ги повтаряме, значи не сме ги разбрали.

- Щастлив човек ли си?

- Изключително благополучен човек съм. Имам всичко на този свят. Имам музиката, имам прелестен наследник, имам прелестни връзки с бащата на детето ми. Имам може би трима другари, само че са качествени. Нищо повече не ми би трябвало.

Записва първото си парче при DJ Айвън от Пловдив


- Жана, асоциациите, които изникват в теб при споменаването на Пловдив?

- Един от обичаните градове. Обожавам го. Всъщност, като завоювах „ X фактор “, пях в Пловдив на новогодишната нощ - при посрещането на 2014 година. Абе хубаво местенце. Един от най-тихите градове, само че с доста живот. Културен град, неслучайно е културната столица на България.

- Кои хора свързваш с Пловдив?

- Имам доста, доста другари. Ще ги пропусна половината, в случай че стартира. Ето, Ди Джей Айвън от Пловдив ми е доста непосредствен. При него в действителност като дете записах първото си парче в група „ Врабчета “.

- Пловдивска клубна сцена?

- Пяла съм доста, клуб „ Мармалад “, страхотна е публиката.

Премиерата - при Сашо Кадиев
Пуска ефектен клип с гуруто Игор Марковски


Ново парче, нов клип. Не е лесна работа в тези коронавирус времена. Но на помощ на Жана се притича гуруто на този бизнес Игор Марковски.

Дамата повдига завесата за читателите ни:

„ Работя с обичани джаз музиканти, а композитор е великият Димитър Гетов. С него се обръщаме един към различен с „ Ваше Височество “. Много съм щастлива да работим дружно. За мен е чест да бъда част от неговата музикална история “, признава софиянката, само че за останалото е спестовна:

„ Песента е джаз, много друго от това, което сте виждали от мен. Нека остане изненада. Премиерата е на 25 ноември “.

„ Марица “ се добра до изпреварваща информация - шоуто ще е в предаването на Сашо Кадиев.


В отлични връзки е с бившия, обожава заведението му


Датчанинът Стефан, корабен инженер, е мъжът, от който Жана има дете. Тя носи семейството на някогашния си брачен партньор. Двамата са в отлични връзки и отглеждат сина Леон.

„ Често отсядам в заведението на бащата на детето ми - „ Ретроспекция “. Обичам да седнал съм тук, тъй като се вършат скечове, слуша се прекрасен джаз. С дребния идваме, тъй като вършат доста хубава храна, несъмнено. Яко е доста! Бащата на детето е порядъчен човек, заслужава го “, откровена е Жана. И приказва за детето:

„ Повечето време е при мен дребният, само че за празниците ще замине за Дания. Тогава работя непрекъснато и няма смисъл да е тук, да ме чака да се прибера. Отива при семейството на татко му в Дания. Сигурна съм, ще изкара там една красива Коледа, а за Нова година ще е още веднъж при мен “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР