Аз още не съм започнал, за да хвърлям оставка. Ако

...
Аз още не съм започнал, за да хвърлям оставка. Ако
Коментари Харесай

Министър Вътев: Вероятно никой от досегашните заместници няма да остане

" Аз още не съм почнал, с цел да мятам оставка. Ако ще мятам оставка занапред, аз нямаше да приема поканата да стартира ", съобщи пред БНР министърът на земеделието Кирил Вътев.

" Почти нищо не ме изненадва. Лошото е, че още преди клетвата бяха освободени всички зам.-министри и нямаше опция да се получи нужното предаване/приемане. В същото време новите назначения не се случват бързо. Текат инспекции. Това, което ми се случва, е да съм единственият човек, който има право на автограф ".

Вероятно никой от досегашните заместници няма да остане, означи Вътев в предаването " Преди всички ". И добави:

" Аз не желая да приказвам за това, че досега някой не си е правил работата или заварваме някакво тежко завещание. Който и да застъпи, наследството в никакъв случай няма да е леко ".

" Ще работим с ясни, измерими индикатори, цели и периоди. Ще работим за повишение на успеваемостта във всички звена на агрохранителната верига. Много от нашите планове зависят от решения в Народно събрание. Една от най-важните цели е земеделието да стане народен приоритет ", сподели новият министър.

" Ще работим само и напълно в интерес на земеделските производители и ще работим по цялата агрохранителна верига, с цел да може преработвателният бранш да употребява от ден на ден първични материали от български генезис ", заявява той. По думите му няма да има приоритет нито за земеделските производители, нито за преработвателите.

" Искаме да създадем нужните предпоставки по тази агрохранителна верига, с цел да стартират да си приказват и да работят дружно. Като построим продуктови линии в агроранителната верига, ще създадем оценка на съответните звена и в най-слабите звена би трябвало да вложим най-вече старания ".

БАБХ, Фонд " Земеделие " и Министерството на земеделието - тези 3 структури би трябвало да работят в цялостен синхрон, безапелационен е аграрни министър.

" Всички се вълнуват от кадровите промени. Винаги съм се чудил за какво като пристигна нов министър се прави така наречен метла. Не съм партийно предопределение. Нямам партийни пристрастия. Бих работил с всички политически сили в Народното събрание, стига да имат визия, хрумвания и положителни планове. /.../ Искаме да проверим къде има проблеми, на какво се дължат те и чак тогава ще вземем ограничения ".

Храните се управляват сносно, счита той. По думите му всеки производител е задължен да има сериозна система за самоконтрол. Контролният орган може постоянно от крайния пазар по партидата на продукта на етикета да направи противоположна проследимост, добави той.

" Начинът, по който е структуриран контролът в България, и целият китайски народ да назначим, мъчно ще смогне. Има схеми, по които този надзор може да бъде по-ефективен и усъвършенстван ".

Очевидно има доста дъмпингов импорт на сухи млека в България и импорт на млека от други страни, който е на по-ниска цена от нашето произвеждане, акцентира Кирил Вътев и добави, че " няма магическа пръчка, с цел да се решат проблемите незабавно ".

" Ще водим диалог с всички. Много желая да стартира кооперирането. Една от главните цели е да създадем всичко допустимо цялото произвеждане да бъде насочено към пазара, а не към дотациите. Субсидиите не би трябвало да отпадат, само че би трябвало да знаем, че това е подкрепяне, а не цел ".

Само лабораторията не може да реши казуса на " Капитан Андреево ", безапелационен бе още Вътев. Според него там би трябвало да застане цялата мощност на страната с всички нейни институции. Това е основен проблем по критериите ни за Шенген.

По думите му са в риск от 20 до 60 млн. по програмата за развиване на селските региони. В ход са нещата, с цел да не допуснем загубата на тези пари, акцентира министърът.

" В другите региони наличното зърно, което е допълнително в съпоставяне със същия интервал на предходната година, разликата е сред 30 и 60% нагоре. Проблемът е, че скоро стартира жътвата ", разяснява още той. И добави:

" Затова съм поканил за консултант ръководителят на зърнопроизводителите Илия Проданов. Надявам се, че ще е доста ефикасна част от целия екип. Той е човек, който си е на бойното поле. Той идва от там и доста добре познава проблемите ".

Държавата ще оказва помощ на зърнопроизводителите да намерят пазар, разгласи министърът:

" Изненадвам се, че в министерството липсва дирекция за износ на остатъка от земеделска продукция, която би трябвало да кореспондира с всичките ни търговски аташета по света, с всичките ни земеделски аташета, където ги имаме. Събираме информация къде ги имае, да следим търговете, където има най-голямо ползване от зърнени култури, с цел да можем да търсим експорт. Ще създадем най-много старания ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР