Аз не съм възпитан с любов към СССР. Напротив, западното

...
Аз не съм възпитан с любов към СССР. Напротив, западното
Коментари Харесай

Мартин Карбовски: Русия, прости!

" Аз не съм учтив с обич към Съюз на съветските социалистически републики. Напротив, западното въздействие беше желано от моето потомство.
Но през днешния ден ми се свива сърцето и с ясно схващане желая да помоля, да се разкая и да бъда простен за това, което сториха политиците, моите, през последните 10 години с Русия.
Няма в душата ми жар и печал, основана от идеологическа принадлежност. Може би по тази причина се срамя от ветропоказателното политическо говорене последните 70 години в моята страна.
Аз съм част от една голяма група българи, които не биха желали да са пламенни комунисти, само че пък и не биха желали да са отрицатели на предишното, поклонници на всеки мощен или комсомолци на историческата палачинка. У нас няма да бъда свестен вярно. Но у нас никой не е оракул, в случай че не е влюбен в следващия Голям брат.
50 години ние славехме наведени Съюз на съветските социалистически републики. След това ние отвърнахме очи, без да изправяме тил - за дни се ориентирахме и със същите лозунги, със същата несвяст и злокобно угодничество ославословихме капитализма и Съединени американски щати ", написа в уеб страницата lentata.com Мартин Карбовски.
" Аз бях сюрпризиран. Но още по-страшно стана неотдавна, когато всяка дума за Русия, каквато и да е - беше жигосвана като изменничество. Точно както не беше преди. И тъкмо както беше преди.
Не зная какво се случи. Знам единствено, че нацията ми страда и се гърчи от позор поради обръщането на тил към тези, които са слята, неразделна част от моята история, кръв и просвета.
Мисля, че положителният звук и сърцето дължат едно опрощение и поиск на помилван към Русия. Е, в никакъв случай няма да е късно. Защото ние май не сме братя. Ние сме по-скоро развратен наследник.
Искаме да ни простите лекотата, с която ви забравихме. Вашата просвета, мощност, достолепие, заслуги. С тях забравихме и нашия интерес.
Да ни простите свалянето на знамената и безпринципната им подмяна с други флагове. Да ни простите самоохулването и самопремълчаването като един Левчев, преди четял стихове на Лужники, през днешния ден омълчан от давност.
Искаме да ни простите несвойствената за нас възхита към новото обществено инженерство, като че ли по инерция от комунизма. Простете нашата непоследователност и безгръбначност, нашия инстинкт за оцеляване и акомодация към всяка нова ера ", написа още журналистът.
" Да ни простите, че редица ваши чиновници, чиновници на някогашния руски режим просто смениха ведомостта и със същия порив и плам започнаха да работят за новия Голям брат.
Простете малодушието им, простете политическото гешефтарство, то за множеството българи е неразбираемо и грозно.
Да ни простите би трябвало, че дълго време имахме за президент една марионетка, която по този начин обичаше да знае от кое място духа вятърът, че даже се ожени тези дни за синоптик.
Да ни простите би трябвало, че проиграхме на няколко пъти нашия личен стопански интерес, че непрекъснато се волеизявяват голословни анти-руски и руско-омразни групи, като че ли постоянно са съществували, а не е по този начин.
Да си извиним и самите ние, че сложихме руснаците в черно-бяла скица, а малцинство, неотдавна основано субективно, разрушава всеки диалог за съветския и българския интерес.
Но това изреждане може да продължи дълго и е прекомерно публично. С риск да кажа неприемливото, да изпадна в неразбираема дисидентщина, желае ми се Русия да разбере и да елементарни.
Не е въпрос главата на Русия да елементарни. Руснаците ми се ще да схванат и да простят. Трудно е, знам, само че по този начин ми се ще да бъда свестен. И в действителност банален.
Простичко - Русия, елементарни, ти знаеш за какво и по какъв начин, кой и какъв брой обича. Другото е игра на времето, игра на мемоари и краткотрайна липса на аргумент ", приключва Карбовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР