„Аз като кмет не съм кандидатствал, а като собственик на

...
„Аз като кмет не съм кандидатствал, а като собственик на
Коментари Харесай

Грънчаров: Кандидатствал съм по европроекти не като кмет, а като собственик на фирма

„ Аз като кмет не съм кандидатствал, а като притежател на компания. Законите са такива, че ми разрешават да имам благосъстоятелност и съдружничество във компании. Не ми разрешават да ги ръководя. Това не е нещо нелегално и не е нищо аморално, аз имам право на това”, декларира кметът на Луковит Иван Грънчаров пред камерата на bTV. Той добавя, че „ имам 50 % присъединяване, дружно с моя брат. Това е фамилен бизнес”.
bTV Репортерите: Къщи без посетители Брюксел отпусна за построяването им над 200 млн. лева, а Държавен фонд "Земеделие " утвърди над 740 плана
Миналата седмица в bTV Репортерите „ Къщи без гости” ви показахме, че и кметът на Луковит има къща за посетители по европроект. Той кандидатства и е утвърден за дотация, откакто към този момент ръководи града.

Повод за новата ни среща с градоначалника е са новите инспекции на всички къщи за посетители, финансирани по ПРСР 2007-2013 година, за които 5-годишният мониторингов интервал не е изминал. Това се случва по заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева.
bTV Репортерите: Къщи без посетители (втора част) Европейският съюз дава над 25 000 лв. и за фотостудиото
В село Дъбен към този момент започнаха инспекции. Инспекция на един обект продължава сред 6 и 8 часа. Къщата на Грънчаров е с 6 спални, басейн, фитнес, барбекю, сауна, парна баня и солна стая. Евросубсидията е от 210 хиляди лв..

От всички платени 746 плана, ще бъдат тествани 288 туристически обекта. Общата изплатена дотация за тях от Европейския фонд за развиване на селските региони е близо 82 млн. лева
Нови правила при финансиране на къщите за посетители: Без родственици на кметове Продължават инспекциите на министерството на земеделието
Проверките целят да се откри на място дали обектите, които са в интервал на наблюдаване, работят по предопределение и развиват туристически действия. На място ще бъде направена проверка на всички документи, доказващи действителното действие на съответния обект, като място за настаняване на посетители.

„ Не е налице спор на ползи на кмета с наши чиновници, които утвърждават плановете. Съгласно наредбите за утвърждение на тези планове, този вид съгласуваност не е налице. Друг е въпросът дали не е налице нарушаване според законът за локалното самоуправление, съгласно който кметът не би трябвало да прави комерсиална дейност”, сподели Калоян Костадинов от Фонд „ Земеделие” във връзка градоначалника на Луковит.

Наредбите разрешават на хората от властта да аплайват и да получават финансиране.

„ Друг е въпросът до морала, тъй като... когато такива лица аплайват, или компании, свързани с такива лица, постоянно протекционизма излиза на напред във времето, че за тези хора се вършат изключения”, счита някогашният аграрни министър Мехмед Дикме.

До момента не са открити нередности, в това число и в село Дъбен. Проверките би трябвало да приключат до 30 юни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР