Айзък Азимов е сред най-популярните американски писатели на фантастични и

...
Айзък Азимов е сред най-популярните американски писатели на фантастични и
Коментари Харесай

„Нито едно пътешествие не е опасно за онзи, който маха от брега“: вечните цитати на гениалния Айзък Азимов

Айзък Азимов е измежду най-популярните американски писатели на фантастични и научно-популярни произведения и биохимик от руско-еврейски генезис.

Азимов е роден сред 4 октомври 1919 и 2 януари 1920 година (точната дата не е известна, само че за бюрократични цели се приема датата 2 януари 1920 г.) в село Петровичи (Смоленска област, РСФСР), обитаемо най-вече с евреи, в фамилията на Анна Рахил Бертрам-Азимов и Йехуд Азимов, еврейски мелничар. Семейството емигрира в Съединените щати, когато той е на 3 години.

Тъй като родителите му приказват с него единствено на идиш и британски език, той в никакъв случай не научава съветски. Израствайки в Бруклин, Ню Йорк, Азимов се научава да чете на 5-годишна възраст. Родителите му имат дребна бакалница и от всеки в фамилията се чака да работи в нея. Там се продават и списания за научна фантастика и той стартира да ги чете. В резултат на това стартира да написа свои лични разкази на към 11-годиншна възраст и след няколко години стартира да ги продава на пълп-списанията.

Азимов написва или редактира над 500 тома, а общият брой на написаните от него писма и пощенски картички е оценен на към 90 000! Негови произведения има в девет от десетте категории в Десетичната система на Дюи – всички без „ Философия “.

Азимов е считан за един от майсторите в жанра научна фантастика и дружно с Робърт Хайнлайн и Артър Кларк е считан за един от „ огромните трима “ писатели-фантасти на времето си. Вероятно най-известната творба на Азимов е поредицата за „ Фондацията “; неговите други основни поредици са тези за Галактическата империя и за роботите, които по-късно също обвързва с Фондацията. Азимов е дълготраен, само че насилствен член на Менса; разказва ги като „ интелектуално войнствени “. Повече наслаждение му доставя да бъде президент на Американската асоциация на хуманистите. На негово име е наименуван и метеоритът 5020 Азимов.
 image2_16x9.png Погрижи се за себе си: 6 НАМАЛЕНИ продукта за разкрасяване в домашни условия На фокус
Азимов умира на 6 април 1992 г на 72-годишна възраст. Десет години след гибелта му редактираната от втората му брачна половинка Джанет Азимов автобиография „ Беше добър живот “ (It's Been a Good Life) разкрива, че гибелта му е породена от СПИН - той се заразява с HIV при кръвопреливане по време на интервенция за сърдечен байпас. Точната причина за гибелта е сърдечна и бъбречна непълнота като затруднения от СПИН.

Джанет Азимов написа в епилога към „ Беше добър живот “, че Азимов е желал да оповести това, само че лекарите му го убеждават да замълчи , предупреждавайки го, че предразсъдъците към СПИН ще обиден околните му. Семейството на Азимов обмисля разкриването на неговото заразяване, само че разногласията, които избухнали, когато тенисистът Артър Аш афишира, че той е хванал СПИН, ги убеждават в противното. Десет години по-късно, когато лекарите на Азимов към този момент са умрели, Джанет и децата му от първия брак се съгласяват да оповестят историята.

Днес взехме решение да ви напомним някои от най-великите му цитати.

Към галерията >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР