Аюрведа е традиция, която води началото си от Индия и

...
Аюрведа е традиция, която води началото си от Индия и
Коментари Харесай

Подари на тялото си вълшебство

Аюрведа е традиция, която води началото си от Индия и има над 6000-годишна  история. В днешно време се пояснява като метод на живот и хармонизиране и лечение на тялото чрез различни методики като вярно хранене, масла, масажни техники и билки. В столичния новооткрит холистичен център „ Чакра “ оферират разнородни масажни терапевтични практики и йога класове, основани на индуисткото обучение, които оказват благоприятен резултат както на физическо, по този начин и на ментално и емоционално ниво. 

Аюрведа йога масаж възвръща опорно-двигателния уред, премахва болките в кръста и ставите, гони напрежението и връща салдото, а женският ритуал пази от тумори в гърдата и контролира хормоните. Това са единствено част от невероятните практики, които се оферират в новия център „ Чакра “. Той официално отвори порти на 28 ноември и е оазис за източен, здравословен и холистичен подход. Обзаведен е напълно по разпоредбите на китайското обучение фъншуй, цветовете му са пастелни и топли, а най-силно усещане вършат стъклените пейзажи върху прозорците, които оказват помощ на посетителите да се усещат уютно  в източна атмосфера и да се откъснат изцяло от градската среда.

Терапевтите в центъра са Росен и Пролетина, които са изучавали античните индийски техники непосредствено от извора – от тяхната създателка Косум Модак и нейната най-хубава ученичка доктор Таруна. Когато Модак е на 25 години, се усеща доста зле здравословно. Баща `и е лекар в Индия, само че тя решава да стартира да лекува себе си с йога. Така се среща с Айнгар - създател на класическата хата йога. Това е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да трансформират тялото и мозъка. Познат е през днешния ден като един от най-големите йога учители в света. Самият той на 90-годишна възраст практикувал йога асани по 3 часа и дишане по 1 час всеки ден. Модак стартира да съчетава наученото от него и това, което знае от татко си за обичайна медицина - аюрведа на Индия. Така тя основава аюрведа йога масажа. „ Беше доста интересно преживяване, когато бях в Индия и Косум Модак ми даде своята благословия да практикувам този масаж. За мен това беше доста огромно самопризнание “, спомня си Росен, който е благополучен, че има опцията да съобщи това познание и лечебно древно изкуство нататък.

Дòша и душа в тяло

Според аюрведа съществуват три съществени вида сили в тялото, които се назовават доши. Първата от тях е вата и тя най-общо дава отговор за кръвообращението, сърцетуптенето и дихателните пътища. Следващата е пита, тя контролира метаболизма, а последната - кафа, се грижи за имунната система и развитието на тялото. Философията на античното обучение е, че всеки от нас притежава по едно и също време и трите доши, само че едната от тях е най-силно изразена. Човек се ражда с избран вид преобладаваща сила в тялото си, само че ни въздействат различни ежедневни фактори, поради които се дисбалансираме и не се усещаме удобно. Когато това се случи, стартират и проблемите – главоболие, психологични заболявания и изцяло утежняване на здравословното положение, тъй като тялото е отражение на нашите убеждения и метод на живот.

Чрез старите си знания и методика аюрведа действа холистично. На този способ натъртват и в център „ Чакра “. Той предлага регулиране на силите в тялото, тъй че то още веднъж да се върне към своя първоначален модел, при който е в баланс и естетика. Само с една или няколко лечения, може да усетите магичния резултат на аюрведа йога масажа, който действително съставлява пасивна йога. Той влияе благоприятно  и е подобаващ за  всички доши, балансира доста добре енергийни пътища и канали. Въздейства  изключително добре на гръбначния дирек, вътрешните органи, както и на гръдния панер с цел да може организма да се насища с О2.

Вълшебен йога масаж

Въпреки наименованието си йога масажът е по-скоро лечебна терапия, друга от всички типове разтривки, при които се работи главно единствено на физическо равнище. При този лековит обред клиентът и терапевтът се посочват с думите „ даващ “ и „ приемащ “, тъй като и двамата вземат участие в процеса – клиентът не е пасивен. Масажът е сложен и включва разтягащи придвижвания, лекува запушена енергия в тялото, раздвижва лимфната система, оказва повсеместен балансиращ резултат. Много е значимо човек да има разбирането за тази лечебна мощ и да знае, че той самият носи отговорност да приключи нездравословните си привички. „ Ние като терапевти правим всичко, на което сме научени. Но твоето здраве е в твоите ръце. С аюрведа оказваме помощ на тялото да се самолекува, а не както нашата традиционна медицина – да лекува самото заболяване “, разяснява Росен. 

Практиката с клиенти демонстрира, че изгодата, която се реализира, е на доста равнища. Повлияват се опорно-двигателният уред, болките в кръста и в ставите. Но по едно и също време с това се реализира психо-емоционален баланс.

Терапията е подобаваща изключително за хора, които са подложени на напрежение и стрес в своето всекидневие. „ Има разнообразни типове аюрведични разтривки, които са за обособените доши. Но те не могат да реализират даже 10% от позитивния ефект на аюрведа йога масажа “, споделя самата Модак за техниката.

За процедурата се употребява нерафинирано сусамово масло, защото прониква доста надълбоко в кожата и по този метод я почиства от отрови, а освен това е уместно за всички доши. Съчетава се със специфична индийска билка под формата на пудра, която се слага върху тялото доста нежно. При масажните движения се основава резултатът на лек пилинг, а чувството е извънредно прелестно. Работи се на земята върху комфортен тепих, като по преценка на терапевта за масажните докосвания могат да се употребяват както ръцете, по този начин и краката. Важно е частите на тялото да са загрети. Включват се разтриващи дейности, най-после се приключва с разтягания, подкрепени от терапевта.

По време на целия масаж се диша постепенно и надълбоко сходно на медитация, а резултатът е, че в края на сесията клиентът се усеща като омагьосан от вълшебството на тази терапия. Възможно е по време на нея да изпита лека болежка, в случай че някъде в тялото има запушена сила. „ Бях в Индия, когато  по време на дългите ми образования видях нашата учителка по какъв начин ползва масажа на една германка, която имаше мощни болки в коленете. Наложи се да `и поразтегнат краката и дамата усети дискомфорт. Но на другия ден тя освен ходеше, само че и тичаше! Сподели, че не може да повярва на чудото, което се е случило, тъй като никой в медицината не е могъл да `и въздейства по този вълшебен метод “, споделя Росен. 

С всеки масаж може да се влияе позитивно за понижаването на напрежението, само че тази антична индийска техника оказва допълнителен лечебен резултат на опорно-двигателния уред, костната система, сухожилията, ставите, изкривяванията. Освен това сусамовото масло е доста положително за кожата, защото затопля, хидратира и усъвършенства нейната разтегливост, т.е. има и положителен козметичен резултат.

Друга чудодейна терапия, която се предлага в студио „ Чакра “, е женският масаж. Както излиза наяве от името му, той се прави единствено от жена на жена. „ Този масаж може да се назова обред и свещенодействие. Това, което жена може да даде на друга жена, е огънче, пламък... Женската същина на една жена може да бъде запалена единствено от друга “, разкрива терапевтът Пролетина. Допълва, че по време на практиката масажистката отдава своите, трептения, сила и обич на клиентката.

Събуди женската си сила

При този вид масаж се обработват гърдите, коремът, деколтето, гърбът, шията, лицето и ръцете. Той е мощно лечебен, има лимфодренажни детайли. Набляга се на лимфните възли, които се намират отстрани на гърдите и подмишничните ямки. Жизненоважна процедура е за всяка дама, защото силата, хубостта и силата `и са съсредоточени в гърдите. Основната му полза е, че контролира всички процеси в женския организъм, които са свързани с репродуктивността. Обработват се доста специфични точки, ситуирани по деколтето и към гърдите. Те се назовават марматочки и са свързани непосредствено с всички процеси на ендокринната система. Масажът е основан за профилактика на туморни формирания на гръдната тъкан и контролира хормоналния баланс. Освен това усъвършенства еластичността на гърдите и не е противопоказен даже при дами, които имат импланти. Няма противопоказания да се прави и при бременни, като в този случай има по-специфични докосвания по корема.



Важно е всяка дама да знае, че гърдите не са единствено интимна зона. Те са значими енергийни центрове, тъй като се намират до сърдечната чакра. Поради тази причина безусловно всички доста мощни страсти, които претърпяваме – и положителни, и негативни, могат да оставят диря в клетъчната конструкция, в клетъчната памет, която се намира в тази тъкан. Ако ние не я освободим по някакъв метод посредством медитация или различен тип антистрес процедура, тя може да се задържи в нас и да провокира енергийни блокажи и даже да прерасне във физическо заболяване.

Силата на техниката отвън физическите изгоди е обвързвана с това, че посредством нея дамите съумяват да се свържат с женската си същина и да се върнат още веднъж в своя център. Гърдите са зона от женското тяло, която доста жени неглижират. А тя се нуждае както всяка друга част на тялото от грижа и внимание. Клиентки на Пролетина споделят, че тази техника им оказва помощ да се справят с депресивни положения. Някои от тях, които са по-сензитивни, са получавали ясновидски видения по време на масажа, тъй като потокът на енергията се усеща доста мощно. По време на женския обред клиентката се чувства обгрижена, съумява да си върне самооценката, да усети наслаждение и самодоволство от това, че е жена. Както и при аюрведичния йога масаж този също се прави на земята. Използва се сусамово масло или масло от нар.

Много хора си мислят, че когато отидат в Индия, Непал, Бали или Тибет, ще открият най-добрите лечители, йога инструктори или масажисти, тъй като в тези страни това е традиция. Да, само че от опита си  Росен смело заявява, че инструкторите и терапевтите в холистичен център „ Чакра “ са на много високо равнище и положителни експерти.Така че не е нужно да летите чак до Индия, заповядайте при тях и си подарете вълшебно прекарване.

Телефон за връзка: 0897 777012

Адрес на йога център „ Чакра “: София, кв. „ Хиподрума “, ул. „ Юнак “ 22

Фейсбук: Chakrayoga.bg ; www.chakra.bg

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР