Айсбергът А68, който беше най-големият в света, се е разпаднал

...
Айсбергът А68, който беше най-големият в света, се е разпаднал
Коментари Харесай

Изчезна уникално природно явление

Айсбергът А68, който беше най-големият в света, се е разпаднал на безчет дребни фрагменти. Той се отдели от Антарктика през 2017 година Тогава площта му беше близо 600 кв.км. Днес останалите от него фрагменти са толкоз дребни, че Национален център по снеговете и ледовете към този момент не следи придвижването им посредством спътниците на НАСА.

Айсбергът А68 се откъсна от ледения шелф Ларсън С на края на Антарктическия полуостров и една година съвсем не се движеше. След това потегли на север, задвижван от мощни течения и ветрове. Той се насочи по прочут маршрут в Южния Атлантически океан към английската задморска територия Южна Джорджия. Именно при този дребен остров изчезват доста от огромните айсберги, защото засядат в плитчините и са обречени последователно да се разтопят.

А68 съумя да избегне тази орис. Вълните, топлата вода в Атлантическия океан и по-високата температура на въздуха обаче в последна сметка го унищожиха - той се разпадна на все по-малки и по-малки фрагменти. " Изумително е, че А68 оцеля толкоз дълго - сподели Ейдриън Лъкман от университета в Суонси. Коефициентът на дебелината му е като четири листа хартия формат А4 един върху различен. Така че той е бил необикновено еластичен, само че и нежен при придвижването си в океана. Издържал е по този начин 4 години, по-късно се е разпаднал на 4 или 5 елементи, а по-късно и те са се разпаднали “, добавя Лъкман.

 Изчезна неповторимо естествено събитие (СНИМКИ)

 Изчезна неповторимо естествено събитие (СНИМКИ)

 Изчезна неповторимо естествено събитие (СНИМКИ)

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР