Авторите на моделите, които се опитват да прогнозират развитието на

...
Авторите на моделите, които се опитват да прогнозират развитието на
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Математическите модели за пандемията се разминават с действителността

Авторите на моделите, които се пробват да предвиждат развиването на пандемията, са подценили степента на незнанието си, написа в. " Ню Йорк таймс ". Изданието обръща внимание на пет епидемиологични модела, които демонстрират по какъв начин би изглеждал идващият месец в рецесията с ковид в Съединени американски щати, които сега са най-засегнатата страна в пандемията по брой инфектирани и умряли.

Прогнозите какъв брой хора може да се разболеят от ковид, какъв брой ще се нуждаят от болнично легло и какъв брой ще умрат, ориентират държавната политика, както и упованията какво ни готви бъдещето, написа изданието.

Четири от моделите са създадени от американски университети и един - от лондонския Импириъл колидж. Повечето предвиждат, че Съединени американски щати наближават или са трансферирали пика от смъртни случаи за тази вълна от епидемията, като се приема, че сегашните ограничаващи ограничения няма да бъдат разхлабени. Те предвиждат диапазон сред 60 хиляди и 110 хиляди умряли в Съединени американски щати до 23 май.

Тези модели употребяват разнообразни техники за прогнозиране на бъдещето. Повечето от тях обаче споделят главното допускане, че сегашният режим от самоизолация и обществено разграничаване ще продължи, а съвсем всичките стопират предвижданията си след два месеца или по-малко, макар че епидемиолозите чакат пандемията от ковид да продължи по-дълго, отбелязва вестникът.

Колкото и да са положителни математическите тактики на хората, които изготвят тези модели, доста от обстоятелствата към вируса не престават да са незнайни. Учените не са сигурни какъв % от инфектираните ще умрат или каква е степента на заразяване на други хора. Те не знаят сигурно какъв брой души към този момент са били инфектирани и са развили някакъв имунитет към заболяването, нито какъв брой дълго ще продължи този имунитет. Дори отчитането на смъртните случаи от ковид е нестабилно, написа вестникът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР