Авторът на книга искал да предупреди съгражданите си за опасностите

...
Авторът на книга искал да предупреди съгражданите си за опасностите
Коментари Харесай

Опасни страници: В САЩ откриха книга, която буквално може да убие

Авторът на книга желал да предизвести съгражданите си за заплахите от избрани типове издания, само че вместо това изплаши множеството библиотеки, които побързаха да унищожат книгите, пристигнали до тях.

Когато хората приказват за смъртоносната мощ на литературата, те постоянно имат поради наличието на книгите, като означават нездравословните или плашещи сюжети на избрани творби. В Съединени американски щати обаче откриха книга, която може да убие човек не в метафоричен смисъл, а безусловно. Известно е, че изданието се съхранява в Мичиганския университет.

Такава смъртоносна мощ има обявата Shadows from the Walls of Death, формирана от хирурга на Гражданската война Робърт М. Кедзи. Известно е, че тази книга има 86 страници, пигментът в които съдържа арсен. Именно това изяснява вредата от това издание, която в действителност може да аргументи отравяне и да докара до гибел на човек, разяснява Oddity Central.



Имайте поради, че по времето на Кедзи в Съединени американски щати, илюстрации като тези, показани в книгата, са били употребявани на всички места. Тогава американците даже не подозирали, че с течение на времето арсенът стартира да се отделя. Освен това по това време също не е било известно, че пигментът на такава илюстрация може да аргументи задушаване и проблеми с дишането на човек, а от време на време резултатът може даже да бъде съдбовен.

За да предизвести сънародниците си, Кедзи отпечатва 100 екземпляра от книгата и ги изпраща в библиотеките на щата Мичиган, като към обявата ползва пояснителна записка. Когато обаче библиотеките научили, че страниците на книгата са отровни, било решено да се унищожат множеството издания.

До през днешния ден са оживели единствено четири книги, една от които се съхранява в специфична кутия в библиотеката на Мичиганския университет, друга се намира в различен университет на същия щат. Третата книга се съхранява в Харвардския университет, а последната от оживелите - в Националната здравна библиотека, където вземат решение да цифровизират изданието, предоставяйки достъп до наличието на рисковата книга в електронен тип на всички.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР