Автор: Здравка АндрееваБългарският пианист Роберто Руменов завоюва забележителен успех, недостигнат

...
Автор: Здравка АндрееваБългарският пианист Роберто Руменов завоюва забележителен успех, недостигнат
Коментари Харесай

Пианистът Роберто Руменов спечели второ място и наградата на публиката на престижен международен конкурс

Автор: Здравка Андреева

Българският пианист Роберто Руменов завоюва незабравим триумф, недостигнат до този миг от различен български музикант. На един от най-престижните интернационалните състезания “Премио Хаен ” в Хаен, Испания, .който е и най-стария конкурс за пианисти в страната, Руменов завоюва втора премия, както и специфичната премия на публиката. Поздравления за Роберто и за неговата преподавателка в България Антония Бонева!

Изпълнението на Роберто Руменов на третия концерт за пиано и оркестър от Прокофиев можете да гледате във видеото. Неговото осъществяване стартира на 1 час и 58 минута от началото на записа.

 

 

Роберто Руменов е роден през 2000 година в София. От 10-годишна възраст печели голям брой национални и интернационални състезания. В момента е солист и изнася рецитали в страни като Испания, България, Италия, Франция и други

На 6 години стартира да се занимава със свирене на пиано. Обучава се първо в България при известната клавирна педагожка Антонина Бонева от 10-тата си година. По-късно учи 4 години в Консерваторията на Палма де Майорка. През 2016 година, когато се открива със фамилията си в Мадрид, той става възпитаник на Хавиер Ровира в CIEM Federico Moreno Torroba. През 2023 година придобива бакалавърска степен в RCSMM при Греъм Джаксън и Мариана Гуркова. В момента учи в Кралската Консерватория в Бирмингам с проф. Паскал Немировски. Успоредно с образованието си, той взе участие в разнообразни фестивали и майсторски курсове при преподаватели като Марта Гуляш, Пьотр Фолкерт, Оскар Каравака, Мини Ман-Хо, Густаво Диас-Херес, Марко Теца и други. През всичкото това време той поддържа връзка с българската си менторка Антонина Бонева и продължава да работи с нея. През последните 3 години младият пианист се явява на разнообразни национални и интернационалните състезания като печели първи и специфични награди. Благодарение на премията Intercentros Melómano, той обиколя Испания с турне, почнало лятото на 2021г. и което продължава  към момента. Един от концертите в това турне бе в Мадрид в влиятелната зала.... при започване на 2024г. с превъзходния Радио-Телевизионен Оркестър на Испания (RTVE).

Роберто Руменов към този момент е предложил 11 рецитала в разнообразни градове в Испания. Медиите го дефинират като „ един от огромните млади гении на актуалната интернационална клавирна сцена. ”

В България младият пианист дебютира в камерната зала България на 2-ри ноември 2023. На 9-ти март 2024г. изнесе концерт в София като солист на оркестъра на културното средище Надежда под диригентството Минко Ламбов.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР