Автор Владимир Прохватилов, Фонд за стратегическа култураСтраните от БРИКС разполагат

...
Автор Владимир Прохватилов, Фонд за стратегическа култураСтраните от БРИКС разполагат
Коментари Харесай

Армиите на БРИКС и готовността им за съвместна военно-техническа стратегия

Автор Владимир Прохватилов, Фонд за стратегическа просвета

Страните от БРИКС разполагат с мощни комбинирани военни качества. Армиите на Русия, Китай и Индия заемат надлежно второ, трето и четвърто място в света съгласно класацията Global Firepower 2023. Армията на Бразилия е на 12-то място, а въоръжените сили на Южна Африка са на 33-то място.

Русия не реализира военно съдействие в границите на БРИКС – то се реализира с страните членки на блока на двустранна основа, съобщи съветският заместник-министър на защитата Анатолий Антонов през декември 2014 година: „ БРИКС беше основан не като военна организация, не като боен блок. Организацията е основана за други цели. Затова ние нямаме никакво военно съдействие в границите на БРИКС. Осъществяваме, развиваме, усилваме военното, военно-техническото съдействие с страните членки на БРИКС на двустранна основа. "

Военно-техническото съдействие сред страните от БРИКС включва продан на опит, взаимни образования и учения, както и взаимно създаване и произвеждане на военно съоръжение и оръжия.

По данни на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) за интервала 2016-2020 година Русия е най-големият експортьор на оръжие в границите на БРИКС, като на нея се падат към 54 % от общия експорт на оръжие.

На второ място се подрежда Китай с дял от 23 %, следван от Индия на трето място с 16 %. Южна Африка и Бразилия нямат забележителен експорт на оръжие от БРИКС през този интервал.

Индия е най-големият вносител на оръжия измежду страните членки на БРИКС, като е закупила към 46 % от общия импорт на оръжия. Китай е на второ място с дял от 28 %, следван от Русия с 22 %.

Южна Африка е най-развитата в икономическо отношение и най-мощната във военно отношение страна в Африка на юг от Сахара с годишен боен бюджет (около 5 милиарда долара), който съставлява съвсем 3/5 от общите военни разноски в района.

„ Предвид нежеланието на Съединени американски щати и западноевропейските страни да развиват военно съдействие с Южна Африка, Русия и Китай остават нейни евентуални сътрудници. Технологичният капацитет на китайския военнопромишлен комплекс обаче не подхожда изцяло на амбициозните цели на южноафриканския военнопромишлен комплекс, който има сравнимо равнище на подготвеност “, считат анализаторите на RIAC.

През февруари 2023 година Русия, Китай и Южна Африка организираха взаимно военноморско обучение „ Мози-2 “ край крайбрежията на Южна Африка. „ Водещата страна на учението е Русия, а страната хазаин е Южна Африка “, обявиха от Министерството на защитата на Южна Африка. В същото време военното ведомство разгласява видеозапис за захода на съветската фрегата „ Адмирал от флота на Съветския съюз Горшков “ във водите на пристанището Дърбан, където се намира главната база на южноафриканските военноморски сили в Индийския океан. Руският транспортен съд е дошъл в Дърбан от пристанищния град Кейптаун, където е взел на борда си гориво и нужни хранителни запаси.

През 2022 година Русия и Китай организираха шест взаимни военни учения, което е най-големият брой през последните 20 години, написа Bloomberg. Позовавайки се на данни от Центъра за проучване на китайските военни въпроси към Националния университет по защита на Съединени американски щати (NDU), организацията написа, че ученията на Пекин с Москва са съставлявали две трети от всички китайски учения с задгранични въоръжени сили през 2022 година Уточнява се, че четири от шестте учения са били двустранни, а останалите са извършени с „ съперници на Съединени американски щати, в това число Иран и Сирия.

По данни на Bloomberg Русия и Китай са провели взаимно минимум 36 учения от 2014 година насам, след обединяването с Крим. За съпоставяне, през десетилетието преди този момент двете страни са организирали единствено 10 такива учения.

Съвместните военни учения демонстрират, че съдействието на БРИКС се уголемява от икономическата сфера към военната, само че единствено част от страните от БРИКС вземат участие в многостранни учения, ориентирани към възстановяване на военните качества.

Въпреки че през май 2015 година бразилският министър на защитата Жак Вагнер съобщи, че не вижда ограничавания за взаимни военни учения с членове на съветските въоръжени сили, такива учения не са провеждани. Но през август 2020 година заместник-министърът на защитата на Русия Александър Фомин и заместник-министърът на военното дело на Бразилия Маркос Дего организираха диалози в Москва в границите на форума „ Армия 2020 “ и разискаха военното и военнотехническото съдействие сред двете страни, оповестява пресслужбата на съветското министерство на защитата, като отбелязва, че „ по време на срещата те разискаха настоящи въпроси на руско-бразилското военно и военнотехническо съдействие и набелязаха стъпки за тяхното развиване “.

Съвместното военноморско обучение „ Индра-2021 “ сред Русия и Индия се организира през юли 2021 година Стелт фрегатата „ Табар “ на индийските военноморски сили и съветските дребни ракетни кораби „ Зелени дол “ и „ Одинцово “ отработиха противовъздушна пукотевица, извършения за доставяне, интервенции с хеликоптери и взаимни маневри. Говорителят на индийските Военноморски сили Вивек Мадхвал акцентира, че ученията са нов стадий в развиването на двустранното военноморско съдействие.
Съвместните учения „ Индра “ сред Индия и Русия се организират годишно от 2003 година насам. Те включват военноморски и антитерористични учения на сухопътните сили. През юни 2017 година съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че взаимоотношението на страните от доста години има темперамент на „ привилегировано стратегическо партньорство “, чийто изключително важен аспект са маневрите „ Индра “. По време на визитата на индийския министър на защитата Арун Джайтли в Москва беше подписана пътна карта за военно-техническо съдействие сред двете страни от БРИКС.

Военно-техническото съдействие сред страните от БРИКС към момента се развива най-вече на двустранни основи. Това се изяснява освен с разположението на страните от БРИКС в разнообразни краища на света, само че и със сериозните разлики в политическите системи и другите равнища на развиване на отбранителната промишленост.

Въпреки това желанието на страните от БРИКС да се защитят от експанзионистичната външна политика на Съединени американски щати и техните съдружници отваря вратата за образуване на взаимна военно-техническа тактика в средносрочен проект.

 

Източник Kritichno.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР