Автор: Виктор Блъсков в ТрудНовата изява на factcheck.bg оборва твърдение

...
Автор: Виктор Блъсков в ТрудНовата изява на factcheck.bg оборва твърдение
Коментари Харесай

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

Автор: Виктор Блъсков в " Труд "

Новата изява на factcheck.bg " оборва " изказване на Корнелия Нинова, че България ще одобри безграничен брой афганистанци и сирийци, в подмяна на Шенген. Служейки си с изобретателен език и изпускане на основни обстоятелства, те в действителност трансформират думите на Нинова, с цел да може да ги оборят след това.

Освен това, публикацията на factcheck.bg още веднъж включва открита неистина, която се вижда черно на бяло в документа, за който приказват. Те пропущат една от политиките, по които България се задължава да работи, бъдещият правилник по миграцията и лъжливо заключват, че България се задължава да действа единствено по Дъблинското съглашение.

Твърдение:

Factcheck.bg твърди, че България не е поела ангажимент да одобри мигранти в подмяна на банкет в шенгенското пространство. Те също по този начин настояват, че единствените задължения за България са за Дъблинското съглашение.

Проверка:

Твърдението на Нинова, че България е приела спомагателен протокол в подмяна на банкет в Шенген е правилно. Нинова на никое място не загатва, че става въпрос за " спомагателни бежанци ", а единствено за афганистанци и сирийци, без да прецизира, че са разнообразни от тези, за които сме виновни.

Също по този начин, Шенгенското пространство включва повдигане на границите по въздух, вода и суша. Още в член 1-ви от регламента за унищожаване на вътрешните граници в Европейски Съюз (уреждащ Шенгенското пространство) се попределя ясно, че вътрешни граници значат общите сухопътни, летищата и морските граници. От спазването на спомагателния протокол зависи дали ще се разиска България да влезе по суша. Твърдението на factcheck.bg, че оборват спомагателни съглашения за Шенген като показват, че в решението на Съвета не е включено изискването на Австрия е дезинформация, тъй-като приемането на България в Шенген е решението на Съвета за морските и въздушни граници и уговорката на Австрия за разискване на сухопътните граници.

Твърдеието на factcheck.bg, че България се задължава да спазва единствено Дъблинското съглашение е неистина, тъй-като България се задължава да съблюдава и бъдещия правилник за миграцията. 

Твърдението на Нинова

Условието България да влезе в Шенген по суша против осъществяване на съглашението се вижда от комуникацията на Европейската комисия, в която се разказва, че с договарянията на 30-ти декември делегациите на България, Румъния и Австрия са се съгласили да одобряват документа, съдържащ съглашение за защита на външните граници, както и ограничаване на вторичните придвижвания. Този документ също съдържа решението за повдигане на ветото на Австрия и категорично написа, че страните одобряват да обсъдят влизането на България и Румъния в Шенген по суша, според от осъществяването на признатите задължения. 

Решението на Съвета за приемането на България и Румъния в Шенген не съдържа цялостното приемане на България и Румъния в Шенген. Според регламента за Шенген, който урежда премахването на граничен надзор на лица, които пресичат вътрешните граници сред страните членки на съюза, " вътрешни граници " (както е разказано в член 2, т. 1) значат:

а) общите сухопътни граници, в това число реки и езера, на страните членки;

б) летищата на страните членки за вътрешни полети;

в) морски, речни и езерни пристанища на страните членки за постоянни вътрешни фериботни превози;

В този смисъл решението на Съвета не е приемането на България в Шенген. Приемането на България в Шенген е решението на Съвета за морските и въздушни граници И ангажимента на Австрия, съгласно писмената процедура от 30-ти декември, да обсъди сухопътните граници.

Относно задължението за банкет на бежанци, той е точка 3-та от съглашението. В него се споделя:

" Да работят дружно с цел да лимитират вторичните придвижвания в сходство с Европейското право, изключително с ангажиране за бързото и прилежно използване на Дъблинския правилник в неговата целокупност, посредством неотложно назад приемане на всички бежанци, за които България и Румъния са виновни съгласно Дъблинския регламент (и бъдещата Политика за леговище и ръководство на миграцията), без ограничавания (особено що се отнася до броя хора, които да бъдат признати назад в границите на един месец), посредством назад приемане на бежанци с интернационална протекция в България и Румъния, както и посредством гарантиране на бърз (максимум 3 работни дни) отговор за условия за връщане/поемане на отговорност. Това е изключително съответстващо за афганистански и сирийски бежанци "

Както се вижда, изказванието на Нинова, че става въпрос за банкет на бежанци без ограничаване в броя е изцяло правилно. Креативният език на factcheck.bg, при който се оспорва, че се одобряват бежанци разнообразни от тези, за които сме виновни, изопачава думите на Нинова, която не загатва спомагателни бежанци или такива, за които не сме виновни. Фактчек заключва, че не е споменат " наложителен брой хора, които да бъдат признати назад ", макар, че Нинова на никое място не е загатнала за подобен.

Factcheck.bg лъжат със своето твърднеие, че България е поела ангажимент само за Дъблинското съглашение. В документът ясно написа " съгласно Дъблинския правилник (и бъдещата Политика за леговище и ръководство на миграцията). 

 

Новата политика,според НПО-то за човешки права Амнести Интернешънъл, новото съглашение може да сложи спомагателна отговорност на външните граници (като България). Директорът на офисът на Амнести Интернешънъл за Европейските институции Ийв Геди декларира в публикацията, че новият правилник ще докара до това да има всеобщо задържане на бежанци по граинците на Европейския съюз.  

Регламентът, който съставлява цялост от съглашения по миграцията, може да бъде признат още през 2024 година. Той даже включва механизъм за взаимност, при който би трябвало да бъдат подкрепени външните граници на Европейския съюз. Това значи, че България може да одобри и по-малко от 100 бежанци от Австрия. Но нито factcheck.bg, нито Нинова, нито даже Австрия, имат някаква визия какъв брой тъкмо ще бъдат връщанията през идната година и по новия правилник.

Знаем единствено, че няма ограничаване в броя им, както е записано в протокола с Австрия.

Проверено:

Твърдението на factcheck.bg, че България не е поела ангажимент да поема мигранти в подмяна на банкет в шенгенското пространство е дезинформация. Тъй-като съгласно подписания протокол, България е поела ангажимент да поема мигранти, за които сме виновни, в подмяна на банкет в шенгенското пространство по суша. 

Твърдението на factcheck.bg, че България се задължава единствено да съблюдава Дъблинското съглашение е неистина, тъй-като в анексът категорично се загатва, че България е приела да съблюдава и бъдещия правилник по ръководство на убежището и миграцията.

Източници:

PolitiCheck: Не, България не е подписала протокол за приемане на безграничен брой мигранти -https://factcheck.bg/politicheck-ne-balgariya-ne-e-podpisala-protokol-za-priemane-na-neogranichen-broj-migranti/

Council of the European Union Communication CM 5950/23 - https://data.consilium.europa.eu/doc/document/CM-5950-2023-INIT/en/pdf

Нов правилник за ръководство на убежището и миграцията - https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/eu-migration-policy/eu-migration-asylum-reform-pact/asylum-migration-management/

EU: Migration Pact agreement will lead to a “surge in suffering ” - https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/12/eu-migration-pact-agreement-will-lead-to-a-surge-in-suffering/

Регламент (ЕС) 2016/399 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година по отношение на Кодекс на Съюза за режима на придвижване на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници) - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32016R0399

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР