Автор: Виктор Блъсков, Труд Фактчекърите от www.factcheck.bg отново лъжат -

...
Автор: Виктор Блъсков, Труд Фактчекърите от www.factcheck.bg отново лъжат -
Коментари Харесай

Фактчекърите отново лъжат. Съветът на Европа ясно призовава за законодателство за достъп до смяна на пола на непълнолетни

Автор: Виктор Блъсков, " Труд "

Фактчекърите от www.factcheck.bg още веднъж лъжат - Съветът на Европа безусловно приканва за законодателство за промяна на пола на малолетни деца.

Преди да опиша лъжите на факт чекърите, следва да се уточни това, в което са прави - безусловно са прави, че подзаглавието ни “Комсомолците от Брюксел желаят ново ЛГБТИ законодателство ” не е правилно. Съветът на Европа се намира в Страсбург, не в Брюксел. Статията ни е поправена. Снимката е илюстративна. 

Лъжите на факт чекърите

Публикацията на фактчек беге включва откровени неистини.

“Не е правилно, че Съветът на Европа желае ново ЛГБТИ законодателство ”, заключват в своята публикация те. 

Това е неистина.

Съветът на Европа излиза с 15 съответни рекомендации за възстановяване на правата на ЛГБТИ общността. Точка 5-а категорично загатва приемането на нови закони, които да подсигуряват лесни процедури за законова промяна на пола. Точка 9-а също приканва за приемане на нови закони, които да разрешат присъединяване в спортни надпревари на хора, без дискриминация по отношение на ЛГБТИ общността.

“...и упорства децата да могат да си трансформират пола. ”

Твърдението също се съдържа в фотографията, която са употребявали за публикацията, която гласи " Невярно - Децата да могат да си сменят пола, желае Съветът на Европа ".

Това е неистина.

Макар думата “настоява ” да е субективна, точка 5 от рекомендациите на Съвета приканва да бъде признато законодателство, което подсигурява процедури за промяна на пола, в това число за малолетни.

Лъжите на фактчек беге са в прорез с задачата на Съвета на Европа, тъй-като оспорват точно това, което Съветът на Европа се старае да реализира. Според някогашния Комисар по човешките права Нилс Муйжниекс, Европейският съд за правата на индивида разчита на “добра воля и съдействие ”, с цел да вкара присъдите си в страните, където има пълномощия, защото няма физически механизъм за въвеждане на присъда в деяние. Омаловажаването на техен отчет, като се изключи че е чисто неетична дезинформация, също по този начин атакува директно опцията за действие на Съвета и неговите органи, защото показва, че той няма никакво действително значение за България.

Внушението на факт чекърите

Типичният способ за “опраскване ” на неуместна медия или политик от страна на стожерите на “фактите ” стартира със основаването на подправено подстрекателство за това какво написа в дадена обява.

Първото и най-абсурдно подстрекателство включва обява във Facebook, при която случаен консуматор е написал текст и е поставил изпод / ”ТРУД ”/.

Само дребна част от този текст съставлява публикацията на Труд онлайн, като по-голямата част е мнението на самия консуматор. Ние не сме виновни за мнението на случайни консуматори в обществените мрежи, което е тяхно персонално право и внушението, че това е наша обява и е “препубликувана ” във Facebook е неистина. 

В самия факт чек те стартират с внушението, че ние “внушаваме ” по какъв начин Съветът на Европа постанова ново ЛГБТ законодателство.

Статията на Труд онлайн стартира с откъс от комисаря по правата на индивида на Съвета на Европа по какъв начин “Държавите имат главната отговорност да отстранен бариерите… ”. Това сигурно не внушава, че Съветът на Европа постанова на страните нещо.

Описвайки отчета на съвета, в публикацията на Труд онлайн написа: “сред главните рекомендации Съветът приканва ”. Отново думата “препоръки ” не може да внушава, че се постанова нещо.

Последният откъс също приключва с думите “препоръчва Съветът ”.

Както виждаме, на три места в къса публикация Труд онлайн категорично и ясно е декларирал, че става въпрос за рекомендации към страните. Внушението, че желаеме да кажем, че Съветът на Европа по някакъв метод постанова нещо, до момента в който ние категорично пишем, че институцията предлага, е неистина и даже в тази ситуация - клюка. 

Другото подстрекателство, което прави фактчек беге, е че ние сме загатнали, че става въпрос за “специални права на хората от ЛГБТИ общността ”.

Такова нещо по безусловно никакъв метод не се загатва в публикацията на Труд онлайн.

Съветът на Европа предлага ЛГБТИ хората да могат да желаят леговище на база половост и да имат право да са бежанци заради половата си еднаквост. Там също по този начин се предлага да има “специфично ориентирани към тях здравни услуги ”, а и да бъдат предпазени от закона.

В публикацията на никое място не написа, че това са “специални права ”. Други хора също имат право да са бежанци, други хора също имат характерно ориентирани към тях здравни услуги и други хора също са предпазени от закона. 

Всички тези внушения са напълно подправени, защото сходни текстове или хрумвания не се съдържат в публикацията по никакъв метод.

Източници:

https://www.coe.int/en/web/congress/lgbti-rights - Съветът на Европа ЛГБТИ права

https://factcheck.bg/ne-e-vyarno-che-savetat-na-evropa-iska-decata-da-si-smenyat-pola/ - Фактчек беге " Не е правилно, че Съветът на Европа желае децата да си сменят пола "

https://rm.coe.int/issue-paper-on-human-rights-and-gender-identity-and-expression-by-dunj/1680aed541 - Полова еднаквост и изложение, отчет на Съвета на Европа

Инфо: " Труд "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР