Автор Николай Чапански, автор и водещфолклорни предавания по Радио Пловдив,

...
Автор Николай Чапански, автор и водещфолклорни предавания по Радио Пловдив,
Коментари Харесай

Кръстиха улица в Белозем на цигуларя Иван Михов

Автор Николай Чапански, създател и водещфолклорни излъчвания по Радио Пловдив,

В навечерието на рождения ден на фамозния тракийски цигулар Иван Михов пред дома му се събраха негови сътрудници и фенове от село Белозем и прилежащото Чалъкови. Благодарение на Пеню Генчев прозвуча запис на учен Петко Радев, в който той показа усещания за музиката на Иван Михов.

Прозвуча също достоверен запис на маестро Иван Михов с неговото осъществяване на авторската му ария за " Бай Марко Мустаклията ". После същата ария изпя мъжка певческа група, която носи неговото име. Женската певческа група " Сребра " -Белозем с началник Ирена Неделчева също извърши няколко песни.

Колеги музиканти на Иван Михов - Русен Калев, цигулар, Марин Маринов, акордеонист и артист, описаха мемоари за своя сътрудник и другар. На тържеството участваха и Марко Марков-Мустаклията, негов пръв обожател и другар, както и галериста Ганю Ганев. Тържеството се трансформира в топло събитие, в което се смесиха спомените за един огромен музикант с усещанията за един добър човек. Или както сподели бай Марко - те при Иван Михов тези работи бяха за него едно и също. Добротата е в музиката му. Така бяха маркирани 85 години от рождението на приетия цигулар и гений, популяризирал Белозем и оставил ярка среда с творчеството си.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР