Автор: Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по радио

...
Автор: Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по радио
Коментари Харесай

Млад певец посвети песен на погубен от COVID-19

Автор: Николай Чапански, създател и водещ фолклорни излъчвания по радио Пловдив

28-годишният Даниел Караасенов е един от младите и надарени родопски артисти, който е роден в Златоград и се гордее със своята пееща фамилия. Тези дни той зарадва приятелите и феновете си с най-новия запис на песента „ Адна ми Нурка остана “ в акомпанимент на оркестър „ Родопи “ и Борис Христев. Песента е издирена от остарелия златоградски песенен фолклор с покъртителен текст и е записана в памет на Васил Христев, сина на Борис Христев, който умря преди шест месеца от COVID-19.



От половин година именитият артист и музикант не е хващал акордеона, до момента в който един ден Даниел му се обадил по телефона и му запял остарялата родопска ария, която е разкрил в Златоград, с желанието да я запишат дружно за малкия екран. Борис се просълзил и макар тъгата по сина си се съгласил да осъществят студийния запис, а по-късно да снимат и клип в подножието на Младежкия рид в Пловдив. В записа взе участие и кларнетистът Кольо Аргиров от Брестовица, клавириста Бранко Бранков и Калоян Николов - ударни принадлежности.

Премиерата на новата ария в ефира на Радио Пловдив е тези дни към Архангелова задушница, когато почитаме умрелите си близки. В осъществяването с угрижен текст се пее: „ Хранила майка, кутила дор три, дор четири дъщери. Трите са в земя легнали, адна ми Нурка остана и тя е яце болничка, и тя ще да в земя да легне до трите сестри лефтери… “. Това е втората ария която Даниел Караасенов показва на публиката с оркестър „ Родопи “. Първата се споделя „ Гурбетчийска ария “ и имаше рекорден брой гледания - 16 000, в Youtube за месец. Тогава клипът беше сниман край реката в село Първенец с надарения гайдар Явор Бобев и още веднъж с оркестъра на Борис Христев.



" Отдавна желаех да изпея песни на такава тема, с които да покажа какъв брой тежък е гурбетът и какъв брой мощна може да е връзката сред майка и дъщери в „ Адна ми Нурка остана “. Сега имам проекти да осъществя няколко записа с огромния родопски гайдар Петър Янев, групировка „ Орфикус “, в която свирят синове му Христо и Стоян. Спрели сме се на няколко незнайни песни - още веднъж от родния ми Златоградски край. “, споделя Даниел Караасенов.

Самородният гений е изобретение на гл. ас. доктор Мария Борисова, учител в ПУ и щерка на музиканта Борис Христев. Гласът му се откроявал от тези на останалите студенти и се доближавал до качествата на известния артист Веселин Джигов. При всяка опция, когато се завърне в Златоград и родното село на татко си Аламовци, до гръцката граница, Даниел научава по една-две нови песни и по този начин обогатява репертоара си. Сега той е чиновник в Общинска защита и фантазията му е да пее в огромен национален оркестър.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР