Автор: Наско Борисов, ФейсбукTEMPUS REGIT ACTUM/Фактите се преценяват според закона,

...
Автор: Наско Борисов, ФейсбукTEMPUS REGIT ACTUM/Фактите се преценяват според закона,
Коментари Харесай

На вниманието на Пеевски и Борисов: Руската църква е на Русия. Нотариус Дахтеров си е свършил работата

Автор: Наско Борисов, Facebook

TEMPUS REGIT ACTUM

/Фактите се преценят съгласно закона, който е бил в действие по време на тяхното осъществяване/

***

Не мога да остана безучастен по въпроса за СОБСТВЕНОСТТА НА РУСКАТА ЦЪРКВА минимум заради три аргументи - първо, съвсем 7 години от живота си посветих на нотариалната специалност, второ преди 10 година написах правно-историческа студия отдадена точно на тези въпроси и трето - и в предишното, и в този момент не преставам да съм изкушен от историята на българското вещно право.

И по този начин. Тиражираният в медиите " спор " или " проблем " по отношение на собствеността върху православния молитвен храм " Церковь святителя Николая Чудотворца " повече известна като Руската черква, не е никакъв спор, нито проблем. Предпоставката за шумотевицата е, че българинът обича буйно да разисква въпроси, по които нищо не схваща. А повода е, че предстоят локални избори, електоралните полюси би трябвало да бъдат нажежени и политическия пиар е пуснат в цялостен ход.

А същността на въпроса, зародилия " проблем " е съвсем скучна, само че въпреки всичко тя би трябвало да бъде също ясна.

На първо място - няма никакво значение името и личността на нотариуса, който е издал акта за благосъстоятелност на въпросния храм. Абсолютно неприемливо беше съгласно правилата на правовата страна и разпоредбите на журналистическата нравственос, нотариусът да бъде унизен с въпроси, пояснения и други сходни. Нотариусът е орган, на който страната е упълномощила специфичната подготвеност да удостоверява избрани обстоятелства и условия по планувания в закона ред. И методът, по който всеки нотариус " приказва " на обществото е в действителност с актовете си и с документите, които са сред кориците на нотариалното дело. Всичко останало е търсене на зрелища, сензации и прочие. Това значи, че даже и да е сбъркал /защото нотариусът е човек и също може да сгреши/, редът на ангажиране на отговорността му не е пред журналистическия микрофон, а пред способния орган и по планувания от закона ред.

На второ място - по съществото на въпроса и откакто бяха оповестени нужните документи, ГРЕШКА НЯМА. Издаден е констативен нотариален акт въз основа на писмени доказателства. Това е един от типовете нотариални актове, при които има доста значима специфичност. Правото на благосъстоятелност върху движимостта не поражда с издаването на самия акт /както при продажбата например/. При издаването на констативен нотариален акт, нотариусът прави извод въз основа на показаните му писмени документи по отношение на едно към този момент съществуващо, подбудено отпреди вещно право. А както стана ясно това право се е породило от контракт за подаяние на поземления парцел сред Софийската община и дипломатическото посланичество на Царска Русия още през далечната 1882 година И както прилича при дарението на всяка движимост - другояче договорът би бил незабележим, ясно е посочена идеята, основанието, повода за осъщественото подаяние - поради Освобождението. Така че крепко някой било то политик, публицист или различен тип специалист не е склонен с всичко това, следва да оспорва Освобождението като исторически и юридически факт, а също по този начин и волята на Софийска община да " надари " освободителите в символ на признателност за делото им! И още нещо - от позиция на титулярството на правото на благосъстоятелност, няма никакво значение кой, с чии труд, средства, материали и прочие е построил самата постройка, в тази ситуация набожен храм. Защото както повелява Закона за собствеността в този момент и Закона за имуществата, за собствеността и за сервитутите преди - всичко, което е трайно прикрепено за земята и съставлява здание, постройка, растение и така нататък е благосъстоятелност Пожарна охрана ПРИРАЩЕНИЕ на този, който е притежател на земята, в случай че не е уговорено друго. Така че в случай че няма документ за уговорено друго /право на градеж, продажба и така нататък./ сред съветското дипломатическо посланичество и Българската православна черква, значи И СГРАДАТА Е СОБСТВЕНОСТ НА СОБСТВЕНИКА НА ЗЕМЯТА, дружно с всички шубраци, фиданки, дървета, та в случай че щете и плочките по настилката на пътеката!!!

На трето място - съгласно в този момент настоящата републиканска Конституция, както и съгласно всички предходни конституции, включително и Търновската конституция, без значение от формата на държавно ръководство - монархия или република, България постоянно е била световна страна. Религиозните изповедания са се употребили със своята автономност, самостоятелност и право да се самоорганизират и самоуправляват, като страната постоянно посредством законодателството е давала гаранции на религиозните права и свободи. Каноничното право е израз на точно на тази независимост на вероизповеданието да нормира вътрешната организация и ред на религиозните работи, в случай че ще те и да имат учредителен темперамент и от време на време да засягат " всемирски " въпроси като правата на благосъстоятелност да вземем за пример. Ето за какво е безусловно неплатежоспособен дебатът допустимо ли е правила на каноничното право, освен на БПЦ, само че на което и да е верозиповедание да имат преимущество пред нормите на светското право - при положение на несъгласие сред двата типа правила. Отговорът е НЕ, НЕ Е ВЪЗЖМОЖНО КАНОНИЧНОПРАВНИ НОРМИ ДА ПРОТИВОРЕЧАТ НА НОРМИ НА СВЕТСКИЯ ЗАКОН.

И на последно място, само че не и по значение. Земята и постройките са дълговечни движимости. Историята поучително ни е доказвала не веднъж, че една движимост се случва да надживее освен разнообразни режими на държавно устройство и ръководство в една и съща страна, само че и да попада в териториалните юрисдикции и държавни суверенитети на разнообразни страни. Става ли дума обаче за страни, които попадат в романо-германския юридически кръг или така наречен континентално право семейство, тогава постоянно изхождаме от римската идея за собствеността и следваме правилата на римското частно право. Един от тези правила звучи толкоз разумно, а точно че ФАКТИТЕ съдебна експертиза ПРЕЦЕНЯВАТ СПОРЕД ЗАКОНА, КОЙТО Е БИЛ В СИЛА Пожарна охрана ВРЕМЕ НА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО ИМ!

Всеки добър правист знае това. Вероятно доста адвокати всекидневно и може би несъзнавано ползват този принцип.

За нотариуса обаче този принцип е емблематичен. Просто тъй като на всеки нотариус се постанова всекидневно да преценя обстоятелства, случили се по време на действието на от дълго време анулирани закони.

И когато Нотариус Иван Дахтеров е издал констативния нотариален акт за Руската черква през 1997 година е сторил точно това - съобразил е контракта за подаяние сред Софийската община и дипломатическото посланичество на Царска Русия и крепостния акт след него, съобразил е правоприемството сред тези институции като юридически лица, съобразил е представителната власт на молителя, регулационния статут на парцела и така нататък Тоест нотариусът е спазил светския закон, подобен какъвто е бил по време на действието му!!! Или простичко казано, приключил си е работата, която страната му е упълномощила. И все пак откри време да задоволи и щенията на публиката тези дни!!!

***

Тази година след по-малко от месец ще се навършат 145 ГОДИНИ ОТКАКТО ИМА НОТАРИУСИ В БЪЛГАРИЯ И 25 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА НОТАРИАЛНАТА КАМАРА.

Тази колегия е направила извънредно доста за стабилността и просперитета на българското общество!

Но съвсем век и половина не е стигнало на това общество, с цел да й отдаде нужната респект и почитание. И последната пиарско-политическа какафония го потвърди за следващ път.

Но към момента не е късно!!!!

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР