Автор: Георги Георгиев, Гласове Следвайте ни в ТелеграмПод властта на

...
Автор: Георги Георгиев, Гласове Следвайте ни в ТелеграмПод властта на
Коментари Харесай

Властта се крепи на измами и предателства, а Денков изглежда невзрачно дори на фона на Беров и Орешарски

Автор: Георги Георгиев, " Гласове " Следвайте ни в Телеграм

Под властта на политическата операция

Едно ръководство, издигнато върху поредност от безпринципни взаимни отстъпки, когато и да падне, все ще е късно. Това е даже не политическа, а житейска аксиома. Която всеки жител би трябвало да усеща и схваща, даже и да не се интересува от политика.

Съвременните политтехнологии обаче разрешават тези естествени рефлексии на гласоподавателя да бъдат парирани или заобиколени. И днешна България е прегледен образец за това. Ние сега се намираме в политическа реалност, която кара неестественото да наподобява закономерно, а измамното- правдиво. При това, колкото по-голяма е измамата, толкоз по-лесно тя може да бива възприемана от обществото ни. И колкото са по-интелигентни гласоподавателите - толкоз по-лесно те могат да бъдат излъгани.

Още през 50- те години на предишния век основателят на известната анти- химера „ Прекрасният нов свят “  Олдъс Хъксли установи, че „ Повечето хора имат съвсем безграничен потенциал да одобряват нещата за даденост. Благодарение на самия факт на появяването си, най-невероятната оригиналност след няколко месеца или даже няколко дни става позната и призната като част от околната среда “.

На този принцип действа през днешния ден и българската политика. Тя се крепи на следната поредност от измами и изменничества:

1)  Тоталното изменничество, което направиха Политическа партия по отношение на предизборните си обещания, като се коалираха с ГЕРБ;

2)  Тоталното изменничество, което направиха ГЕРБ по отношение на своите гласоподаватели, а и към самата политическа логичност като от позицията на първа политическа мощ се съгласиха да влязат в ролята на политически прислужник на ПП;

3)  Липсата на логичност и концепция за ръководството закономерно прерасна в управническа безредица и безредица, които вършат невероятно обстановката да се проучва детайлно. Ние не знаем какво ни ръководи - коалиция или сглобка, къде е мястото на Движение за права и свободи в нея, кой е определял кадровите назначения и така нататък

Само да се замислим върху това, че министър върви с защита, тъй като водачът на ръководещата партия го е заплашвал с живота на децата му. И от това не произтича нищо- нито министъра подава оставка, нито водача на партията- мандатоносител, нито техните сътрудници реагират на протичащото се;

4)  Като знак на цялата неразбория стои облика на министър-председателя. Освен недостига на политически опит, който той показва непрестанно, очевидно не разполага и с присъщ нюх да реагира вярно на протичащото се към него. Опитите му да показва неотстъпчивост чрез потреблението на един сбит и съдбоносен изказ единствено укрепва пародията с неговото „ водачество “. Нека единствено си спомним по какъв начин назова едни протестиращи „ терористи “, а след това седна да беседва с тях или по какъв начин почтително си записваше упътванията на Пеевски по време на срещата с миньорите.

Дори на фона на Беров и Орешарски, Денков наподобява неугледно, доколкото първите двама осъзнаваха ситуацията си и не се опитвали да наподобяват повече, в сравнение с са в реалност. При това на тях не им тежаха обществените прояви на Пеевски, които дублират изявите на настоящия министър председател и като че ли непрекъснато припомнят къде се намира същинската власт в държавата;

5)  Като стана въпрос за личността на Делян Пеевски, не трябва да се подминава тоталното катурване на отношението на градската десница към него. След като бе анатемосван в продължение нацяло десетилетие от умно- красивите, през днешния ден той е техен незаместим сътрудник. А във връзка с конституционните промени неговата роля е такава, че умерено може да кръстим модифицираната си конституция на него - Пеевска.

За да одобри цялото това политическо безсрамие, българското общество непроменяемо бива облъчвано с имагинерни закани, че в случай че не е сглобката, ще минем в орбитата на Русия, че няма нищо по- зловредно от служебните кабинети на Радев, а върхът на сладоледа е тезата, че тъкмо тъй като ръководството е придружено от перманентна неустойчивост и непрестанно генерира корупционни и политически кавги, то ще успее и да изкара цялостния си мандат.

Ако някой състезателен коментатор съобщи, че един болид би спечелил съревнование от Формула 1 тъй като е механически нередовен и му липсва гориво, несъмнено незабавно биха го свалили от екран и ще го разгласят за вманиачен, само че обичайните ни политическите ни коментатори, които непрестанно приказват сходни неща, минават за задълбочени мислители и истински събеседници.

А в действителност става въпрос за платени или нагаждащи се към конюнктурата шарлатани, които заработват своето материално благоденствие. Те са изцяло наясно, че техните думи имат цената на моментна упойка, която би трябвало да държи гласоподавателя в наркозно положение, с цел да бъде възприемана политическата ни хилавост без прояви на опозиция. А и никой не си прави труда да им напомня грешките в предходните им прогнози и разбори. Ако бъде осъществен мониторинг на политическите предсказания за бъдещето на кабинета на Кирил Петков, ще види, че и на него бе предсказван дълъг живот. И никой не очакваше той да се срути след 7 месеца властване.

Изобщо, прогнозите на водещите ни политически коментатори, постоянно на края катастрофират. Но за разлика от социологическите изследвания в деня на изборите, това става доста по- късно, когато никой не си спомня за прогнозите им. А и тематиката в никакъв случай не трябва повдигана в медийното пространство, тъй като и самите медии са не по- малко отговорни от хората, които са канили в студиата си. (В това отношение си мисля, че би било доста потребно да има един блог, който да ни напомня какво се е планувало в телевизионните студиа единствено преди 1-2 години. Тогава може би част от анализаторите, а и водещите, ще се скрият най-малко краткотрайно от екрана и ефира)

До някъде може да наподобява парадоксално, само че тъкмо най-интелигентната и състоятелна част от гласоподавателите най-лесно попада в клопката на политическите операции. На последните локални избори ПП- Демократична България бяха осъдени в преобладаващата част от страната, само че резервираха позициите си в трите ни най- огромни града. 

И тук би трябвало да се върнем към думите на Хъксли. Колкото съзнанието на индивида е по-отворено към възприемането на нереални структури, толкоз по-лесно той може да схване за естествени всевъзможни политически парадокси. Нещо повече, той може да бъде уверен, че тези парадокси съставляват част от модерното и прогресивното, към което е въпрос на авторитет да се придържаш. В случая става въпрос за зле затулен снобизъм, само че той въздейства мощно върху държанието на гласоподавателя от огромните агломерации. И освен у нас, несъмнено.

При нас от дълго време казусът към този момент не е, че се вършим, че не виждаме, че царят е гол. А че привикваме с този факт и се оставяме да ни убеждават, че това е естественото положение на нещата. И нека не стигнем досега, когато ще почнем да възприемаме облечения цар за нещо ненормално.

Други мнения на създателя: Нинова към този момент работи против Григорова 
Хамас е напът да реализира огромните си цели

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР