Автор: clinica.bgТази седмица Столичният общински съвет (СОС) за втори път

...
Автор: clinica.bgТази седмица Столичният общински съвет (СОС) за втори път
Коментари Харесай

Милка Христова: Има доста сериозни проблеми в управлението на „Шейново“

Автор: clinica.bg

Тази седмица Столичният общински съвет (СОС) за повторно ще се опита да смени шефа на АГ-болница „ Шейново “, откакто доктор Румен Велев апелира първото му решение в Съда. Защо се стигна дотук, разяснява пред clinica.bg Милка Христова, зам.- ръководител на СОС от квотата на Българска социалистическа партия.

- Г-жо Христова, за какво се стигна до това напрежение и протести  от страна на доктор Велев против решението на СОС да не е шеф на „ Шейново “?

- Може би се стигна до тук поради смесването на две процедури като следва да бъдат взети решения по два разнообразни отчета на сесията на СОС, в четвъртък тази седмица. Когато се организираше състезанието за избор на членове на съвета на шефове, решенията се вземаха при една фактическа конюнктура, в хода на самата процедура обаче стана ясно, че има много съществени проблеми в ръководството на болничното заведение. Те получиха своята документална изява след приемане на резултатите от ИАМН и медицинските одити. От тези документи стана ясно, че казусът с двете разменени деца се дължи на неналичието на добра организация в самата болница, това респективно докара до проблемa с избирането на доктор Велев за изпълнителен шеф. И тук се смесиха двете процедури – едната, че доктор Велев кандидатства за изпълнителен шеф на болничното заведение и втората процедура, че СОС като принципал би трябвало да реагира на установените нарушавания. Тогава се наложи тезата, че би било редно да се избере нов краткотрайно ръководещ болничното заведение, до осъществяване на конкурс, тъй като такива са условията на закона за обществените предприятия. Новият ръководещ трябваше да бъде назначен за 6 месеца. Предложението, което бе направено за доктор Таня Андреева, аз го поддържам, защото тя е избирана за изпълнителен шеф в един много тежък миг за болница „ Шейново “ - преди към 10 години, когато имаше случай с умряла родилка и много огромно напрежение в лечебното заведение. Тогава доктор Андреева, която е човек от този колектив, съумя да се оправи със обстановката и да стабилизира болничното заведение. Сега съм доста обезпокоена от това, което се случва, тъй като това напрежение евентуално ще се отрази върху активността на лечебното заведение, а то има доста значимо място в системата на общинското опазване на здравето и сферата на АГ-помощта. В него работят прелестни експерти и сме длъжни да им осигурим спокойна атмосфера за работа.

- Има ли въпреки всичко законови нарушавания при  избора на шеф на „ Шейново “?

- Действително в отчета, който бе направен за резултатите от проведените  състезания – освен във връзка с доктор Велев, само че и за класирани лица има позволени механически неточности, което е дало мотив на регионалния шеф да върне решението. Предстои да се срещнем в непрекъснатите комисия  на СОС със заповедта на Областния шеф и да вземем решение. В политическата мощ, която аз съставлявам – Българска социалистическа партия, такива решения се вземат след групово разискване от всички съветници-социалисти. Но отново споделям – скърбя за създалата се обстановка, която вреди на имиджа на общинското опазване на здравето.

- Стана ясно, че доктор Велев е отпред на болничното заведение десетина години, би трябвало ли да има мандатност?

- В ЗЛЗ няма мандатност, мисля, че и най-хубавият управленец след няколко  мандата, разчитайки на рутината, позволява неточности и е добре да се намерения, както при други значими постове в страната, да се вкара някакви мандатност, тъй че да идват хора с нови и свежи хрумвания. Тук може би би трябвало да вършим разлика и сред положителния лекар и положителния управленец -  не постоянно има съвпадане сред тези два аспекта във всяка една персона. Д-р Велев е прелестен медицински експерт и никой не може да оспори неговите качества. Той направи доста за стабилизацията на болничното заведение, само че в последно време очевидно е позволил да се появят пропуски в ръководството, което най-ясно пролича в тази ситуация с двете разменени бебета. В материала, който е прибавен към отчета за преустановяване на неговия контракт за ръководство са посочени много Актове за определяне на нарушавания, които приказват, че в болничното заведение не е налице ефикасен надзор.

- Знаете ли какъв брой инспекции са правени на болничното заведение и кои са най-фрапантните нарушавания?

- Трудно ми е да кажа какъв брой инспекции са правени, на този стадий разполагаме с един отчет, с установени към 9 нарушавания. Това, което ми направи усещане, с изключение на нарушаванията към двете бебета е, че при случаи на незабавни раждания, са желани пари за „ избор на екип ”, а в такива обстановки законът не разрешава да се желаят сходни средства. Това не е особено единствено за „ Шейново “, с тази опция се спекулира от много лечебни заведения, само че не би следвало тъкмо от ражданията да се натрупа паричен актив, като се заобикаля закона. Другото, което ми  направи усещане е, че не постоянно са спазвани медицинските стандарти. Предстои да се срещнем и с други документи, за наложени санкции на болничното заведение, само че защото към момента не са ни предоставени, не следва и не трябва да ги разясняваме.

- Често поражда напрежение при опит за промяната на шеф на държавна или общинска болница – с какво си го обяснявате? Защо се стига до митингите, които провеждат шефовете?

- Трудно ми е да отговоря, само че евентуално с ръководството на даден човек, пораждат и някакви обвързаности. Всякакво разбъркване на статуквото сменя и конфигурацията на кубчето Рубик, обикновено е да има и хора, които се тормозят за позициите си. Затова и считам, че при сходна обстановка, за краткотраен шеф следва да се избере вътрешен човек, който  познава колектива, има неговото доверие и ще успее да стабилизира лечебното заведение без разтърсвания.

- Какво следва в четвъртък?

- В четвъртък СОС ще вземе решение и по двата отчета. Единият отчет е за преразглеждане на решението на СОС, което регионалният шеф е върнал, а вторият отчет е за освобождението на доктор Велев като изпълнителен шеф и назначението на краткотраен подобен. Моята група ще вземе решение след детайлно разискване на двата отчета, уповавам се, че по този начин ще постъпят и другите сътрудници, а крайният резултат ще докара до усмиряване на колектива и гарантиране на естествената му активност.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР