Автор: Бойчо Дамянов, Виена Проф. Герхард Мангот е водещ експерт по

...
Автор: Бойчо Дамянов, Виена
Проф. Герхард Мангот е водещ експерт по
Коментари Харесай

Проф. Герхард Мангот: Зелените не предупредиха, че отказът о...

Автор: Бойчо Дамянов, Виена

Проф. Герхард Мангот е водещ специалист по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа, политолог в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за интернационална политика във Виена. Той разяснява пред " Стандарт " обстановката с енергийния пазар и рисковете от Зелената договорка.

- Проф. Мангот, по какъв начин оценявате ситуацията на газовия пазар в Европа? Цените внезапно скочиха, чуха се обвинявания към Русия, че не доставя контрактуваните количества.

- Претенциите към Русия, че не изпълнявала до дъно своите договорни отговорности по доставките на газ в Европейски Съюз и по подобен метод била предизвикала внезапното повдигане на цената на газта, са подправени и измислени. Москва не е длъжна да доставя спомагателни количества отвън рамките на своите контракти. А тъкмо към това се стреми през днешния ден Европейски Съюз. Сега се е образувал недостиг от 50 млрд.куб.м, който слага под въпрос задоволяването на потреблението през идната зима.

- Как се появи този недостиг?

- Миналата зима температурите за дълъг интервал бяха извънредно ниски. Едновременно с това, производството на електрическа енергия от вятърните генератори през последните 1-2 години беше извънредно едва поради безветрието и това принуди редица страни от Европейски Съюз да употребяват въглища и да посегнат на запасите от газ.

Друга причина беше повдигането на цените на газа в Азия. Много снабдители, в това число и от Съединени американски щати,

пренасочиха своите продажби на полутечен газ от европейския пазар към Китай.

По този метод те сътвориха недостиг в Европейски Съюз. Това пък докара до внезапен скок на спотовите цени на газа в Европа.

Някои публицисти смятат, че Русия се въздържа от увеличение на доставките в Европейски Съюз отвън контрактуваните количества, с цел да се форсира по този метод сертификацията на новия газопровод „ Северен поток-2 “ (СП-2). Безспорно, с влизането в употреба на СП-2, ще се сътвори опция за експорт на спомагателни количества съветски газ и това би успокоило ненапълно напрегнатата енергийна конюнктура в Европа.

- Няма ли други начини за увеличение на доставките?

- Русия би могла да усили размера по Ямалския газопровод, който минава по територията на Белорусия и Полша или по този през Украйна. Но по понятни аргументи тя не е съгласна да усилва преноса през Украйна отвън рамките на контракта с Федерална Република Германия, който изтича през 2024 година

- Русия има ли изобщо свободни количества газ за „ извънпланови “ доставки?

- Също и по този въпрос има противоположни отзиви. Някои споделят, че тя самата сега запълва своите складове предвид на предстоящата по-студена зима и няма свободни количества за експорт. Други настояват, че имала спомагателни размери, които могла да даде на Европейски Съюз. Помня, наскоро самият съветски президент Владимир Путин сподели, че дал напътствие на Газпром да усили газовите доставки за Европейски Съюз свръх контрактуваните размери. Ако може да се одобри, че го е споделил съществено, то изводът е, че Русия разполага с някакви спомагателни количества. Не зная дали вследствие на тези негови думи, само че газовите складове в Германия, Холандия и Австрия са към този момент много запълнени. Но даже и да бъдат запълнени напълно,

тази зима газовият недостиг в Европейски Съюз не може да бъде избягнат.

Тук желая да отбележа и още един значим миг, който докара до разтърсване и бъркотия в европейското газоснабдяване.Във връзка с провежданата политика на либерализация на европейския газов пазар през последните години Европейска комисия стартира да предлага все по-настоятелно на страните членки да се отхвърлят от дълготрайните контракти с Газпром, които са със стабилизираща система на ценообразуване и да преминат към подписване на краткосрочни контракти за количества, които Русия предлага на спотовия пазар. Тогава това нанесе вреди на Газпром, само че през днешния ден политиката на отричане от дълготрайните контракти се обърна против европейските страни.

- Обмислят ли в Брюксел да трансформират тази политика или ще продължат да подтикват страните да се отхвърлят от дълготрайните контракти?

- Повечето анализатори смятат, че свръхвисоките цени ще се задържат на това ниво до пролетта на идната година. Дори в случай че зимата бъде изключително студена, могат да се вдигнат и още.

Има страни, които упорстват Газпром неотложно да усили доставките на газ. Първо, за такова искане не съществува никаква договорно-правна основа и Русия не е длъжна да прави нищо. Второ, би трябвало да запитат Съединени американски щати, които постоянно твърдяха, че СП-2 изобщо не е необходим, защото щели да обезпечават Европейски Съюз с огромни количества американски полутечен газ: къде е вашият газ през днешния ден?

- Независимо от това, Съединени американски щати оповестиха, че ще не престават да вкарват наказания против СП-2.

- Засега са подхванати единствено незначителни ограничения. Засегнат е един транспортен съд, на дъщерна компания на Газпром. Правителството на Джо Байдън не има намерение да вкарва наказания против немски компании и ведомства. Това е резултат от неотдавнашните договорености сред него и Меркел, които дадоха зелена светлина за завършването на " Северен поток-2 ". Сега Конгресът се пробва на основата на закона за защитата и одобряването на бюджета за защитата до края на годината да наложи наложителни наказания против СП-2, в това число и срещу немски компании и ведомства. Но Байдън се пробва да повлияе на Сената да спре този развой. За него по-важното е да оправи връзките с Берлин, които пострадаха по времето на Тръмп.

- В последна сметка, има ли заплаха тази зима в избран миг Европейски Съюз да остане без газ и обикновено отопление? Имат ли обособените страни опция да избегнат свръхвисоките цени и обрисувалия се недостиг?

- Европейска комисия няма по какъв начин да повлияе върху развиването на цените, те се образуват на основата на търсенето и предлагането. Тя не може да увеличи предлагането, само че позволи на страните да компенсират популацията за зараждащите спомагателни разноски за отопление вследствие на нарасналите цени. Франция и Испания упорстват

Европейска комисия да приключи образуването на цената на електричеството, вземайки за основа цената на газта.

По този метод цената на електричеството би се намалила и разноските за отопление няма по този начин мощно да натоварят обособените семейства.

- Имате ли визия каква е обстановката в страни като България и Австрия?

- Те най-вероятно няма да бъдат наранени от газовата рецесия и недостига в снабдяването с сила за отопление на популацията, защото имат дълготрайни контракти и през тяхната територия минават магистрални газопроводи. От Оксфордския институт за енергийни проучвания предвиждат, че компликации могат да зародят в подаването на сила за индустрията, което да се отрази на по-нататъшните индустриални вериги и да пострада целият народностопански комплекс.

- Споменахте като една от аргументите за европейската енергийна рецесия безветрието през последните 1-2 години. Но в действителност Германия сама се отхвърли от въглищата и атома и взе курс към вятърна и слънчева сила?

- Така е, наложи се още веднъж да прибягва до въглищата и до използването на по-големи количества газ, с цел да запушва създалия се недостиг. Коалиционният контракт на новото немско държавно управление планува цялостно прекъсване на въглищата до 2030 година, което значи, че ще има потребност от други източници, защото възобновимите няма да могат да задоволят енергийните потребности на страната. Дефицитът се усилва и поради изхода от атомната сила. Очевидно е, че газът ще играе за Германия решаваща роля. Това изяснява и огромния ѝ интерес към завършването на СП-2.

- Такова развиване е могло да бъде планувано много по-рано. Със сигурност в Германия има задоволително начетени експерти, които са могли да посочат упования недостиг?

- Редица съществени експерти предупреждаваха, че резултатът ще бъде енергиен недостиг, изключително в изискванията на по едно и също време излизане и от въглеводородите източници, и от атома. Но климатичните деятели упорстваха да се излиза и от въглищата, и от атома, даже и от газа. Но не предизвестиха обществото, че го чака енергиен недостиг. Бих споделил по този начин - този, който декларира, че с възобновимите източници може да се реши въпросът с излизането от въглеводородите, е измамник и лъжец.

- Такава тактика не води ли до деиндустриализацията на Европа?

- Това е изцяло допустимо. Така можем да се върнем обратно в епохата на газовите лампи и на огнището, което е отоплявало едно помещение, където е живеело цялото семейство.

- Какво е съотношението в потреблението на газ сред семействата и индустрията в индустриално развитите страни на Европейски Съюз?

- Различно е, според от това, кои браншове са по-развити. Има мощно енергоемки браншове като производството на стомана или на алуминий и по-малко енергоемки като леката или хранително-вкусовата индустрия. Ако допуснем, че доминират енергоемките браншове, то съотношението на потреблението на газ е примерно 40% индустрия към 60% семейства. Ако енергоемките браншове са по-слабо застъпени, то на тях се падат към 30-35% от потреблението на газ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР