Автор: Биляна Веселинова, ТрудБяхме грубо и унизително изгонени от България.

...
Автор: Биляна Веселинова, ТрудБяхме грубо и унизително изгонени от България.
Коментари Харесай

Прогоненият архимандрит Вассиан: Опитват се да преориентират православна България в друга посока, но българският народ не приема това

Автор: Биляна Веселинова, " Труд "

Бяхме жестоко и унизително изгонени от България. Нищо не предвещаваше толкоз трагични и невероятни събития и такова развиване на обстановката. Това сподели съветския архимандрит Васиан в изявление за съветския канал " Россия 24 ".

Връзката сред българската и съветската църкви е хилядолетна, сега се пробват се да пренапишат историята, да преориентират Православна България в друга посока, само че българският народ не приема това ", сподели архимандрит Вассиан пред съветския ефирен канал Росиия 24 във връзка на изгонването му от България дружно с още двама свещеници от Руската черква. " Зарадва ме дейната, откровена поддръжка, емпатията от страна на българските православни християни, както и тяхното учудване и отвращение във връзка на неоснователните и беззаконни дейности на българските управляващи ", уточни Вассиан.

" Нищо не предвещаваше такива трагични събития, необикновено развиване на обстановката - сутринта (21 септември, б.р) имахме литургия за празника Рождество Богородично, молихме се с енориашите, извършихме причестяване. След службата ни се обадиха по телефона и ни поканиха в миграционната работа. Нямаше пояснение зза аргументите, само че до толкоз, до колкото ние сме жители на друга страна, отидохме в миграционната работа. Там напрактика ни арестуваха. Беше ни повдигнато обвиняване по някакъв член, не помня какъв ", описа екстрадираният духовник, който към този момент е в Москва. " Попитахме за какво с мен са задържани и секретарят протоерей Евгений, както и сътрудникът на подворието - жител на Беларус. На всички поотделно повдигнаха едно и също обвиняване, а когато попитахме в какво тъкмо ни упрекват, какви са обстоятелствата, какви са доказателствата, не ни бе казано нищо. Арестът ни беше без обвинявания. Съобщихме незабавно на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова, консулът дойде, само че и на него изрично отхвърлиха да обяснят какви са обвиняванията към нас ", изясни още архимандрит Вассиан.

Той описа, че дружно с останалите двама свещеници са били " откарани със специфичен рейс за пандизчии ". " Преди това даже ни беше казано, че може да ни откарат в бежански лагер или ние незабавно да напуснем България. Разбира се, ние се съгласихме незабавно да напуснем страната. Дори споделих, че съм подготвен да си взема нещата и да си потегли до вечерта. Но ми беше отказано свободно напредване и от самото начало, до момента в който си вземем персоналните движимости ни съпровождаше служител на реда, а ние, тримата, живеем в разнообразни точки на българската столица София ", изясни Вассиан. Той уточни, че напредването в София в четвъртък е било мъчно поради митинги. " Нямаше храна, хората бяха гладни, жестоко и унизително ни изгониха от България.

Не позволиха на енориашите да се приближат до нас, тъй като ние бяхме задържани. Полицаят, който пристигна с мен в жилището, ме наблюдаваше по какъв начин си групирам персоналните движимости в куфара. Когато си взех паспорта, той ми го изиска и паспортът ми бе върнат едвам на границата ", описа още архимандрит Вассиан. " Никога не съм си мислил, че Православна България, която е освободена от съветските войски преди съвсем 150 години, по този начин унизително, оскърбително може да изгони съветски свещеници без пояснение за каквато и да е наша виновност. Ще отбележа, че преди съвсем 150 години, точно благодарение на Руската православна черква стана вероятен освободителния поход на Балканите, Освобождението на православните славяни от османското робство ", акцентира Вассиан.

Той изясни, че е заключил Руската черква и е предал ключовете: " Не ми беше дадена опция да взема решение за продължение работата на храма, на  и аз трябваше да затворя " Св. Николай " и да предам ключовете ".

" В храма идваха доста българи, доста руснаци, идваха доста националности, беларуси, напоследък и украинци, които бяха принудени да изоставен Украйна. С тях имахме доста доброжелателни, близки връзки, никакви разногласия, изключително по острата проблематика сега с Украйна. Нашият храм не създаваше никакви проблеми. Така и не можах да схвана за какво са ме арестували, само че съдейки по изявленията в медиите, то нас се пробват да ни обвинят за позицията ни по въпроса с разкола в Украйна, че по този начин наречените архиереи на Православната черква в Украйна не са архиереи, а самозванци, които нямат апостолска последователност. Това е рисково, тъй като международното Православие може да се трансформира в фракция, където мъчно ще може да се дефинира къде е истината, къде е положителното и къде злото ", споделя още пред Россия 24 архимандрит Вассиан.

Той напомни и изгонването на съветските дипломати през 2022 година: " Подобен казус имаше единствено с нашите дипломати преди година и половина, когато 70 чиновници на посолството на Руската федерация бяха експулсирани от България ". " Нашите връзки под управлението на Руския патриарх с Българската православна черква се развиваха доста ползотворно. Често са ме канили на празници в Българската черква, освен в София, само че и в други епархии. От своя страна и ние сме канили български архиереи в нашата черква и всички се отзоваваха с наслада. Имахме същински, положителни и приятелски връзки, нищо не помрачаваше нашето битие в България. Нещо повече, предходната година отбелязахме 70 години от Подворието. Ние сме църковна задача, която служи за подсилване на връзките сред братските църкви. За 70-тата годишнина подготвихме галерия, на която беше показано, по какъв начин през 1945 година Руската православна черква е помогнала на Българската да преодолее схизма от разкола и с помощта на дейната позиция на Московския патриарх Алексей I, Българската черква влиза в фамилията на православните църкви - едно доста значимо събитие. Помогнахме на Българската черква и през 90-те години, когато положихме старания да се преодолее разкола в България ", сподели още архимандрит Вассиан.

" Не знам какво толкоз уплаши българските управляващи в този момент, можеше да ми откажат престояване в България. Не е толкоз значимо за какво ме изгониха, а по какъв начин го направиха - съзнателно, демонстративно, оскърбително, унизително ", сподели още пред Россия 24 изгонвания архимандрит Вассиан.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР