Автомобилният бранш е произвел само 4,7 милиона автомобила в Германия

...
Автомобилният бранш е произвел само 4,7 милиона автомобила в Германия
Коментари Харесай

Автомобилостроенето в Германия с 22-годишно дъно

Автомобилният отрасъл е създал единствено 4,7 милиона автомобила в Германия през 2019 година, съобщи мощната индустриална федерация VDA. Това е спад от 9% на годишна база и най-ниската стойност на продукцията от 1997 година насам, оповестява Агенция Франс Прес.

" По-слабото интернационално търсене " стои зад снижението, се споделя в изказване на VDA, като се прибавят и въздействието на софтуерните промени и рестриктивните мерки на излъчванията, които усложняват изискванията за производителите на коли - обичаен дирек на най-голямата стопанска система в Европа.

Автомобилният експорт от Германия за останалия свят падна даже по-рязко от производството, с 13% до 3,5 милиона, напомня Канал 3.

" Спадът в производството на коли значи, че Германия продължава да губи значение в международната автомобилна промишленост ", съобщи Фердинанд Дуденхофер от Центъра за автомобилни проучвания.

По света автомобилните пазари страдат от последствията от американския търговски спор с Китай. Миналата година производителите на коли се оплакаха, че намаляващото търсене в международен мащаб се причислява към нуждата от големи вложения в научни проучвания и разработки. Компаниите влагат пари във високотехнологични планове като автоматизирано шофиране и пренасочват фокуса към хибридни или напълно електрически транспортни средства, до момента в който се състезават за реализиране на нови ограничавания на излъчванията.

Междувременно електрическите мотори изискват по-малко работна мощ за сглобяване от техните прародители, изгарящи въглеводороди, заплашвайки някои от почти 800 000-те работни места в автомобилната промишленост в Германия.

Данните на транспортния орган KBA демонстрираха високопроходимите коли (SUV) изпреварващи компактните като най-популярния клас модели на вътрешния пазар. Много SUV се създават не в Германия, а във заводи, ръководени от многонационални производители на коли в чужбина. Това от своя страна прави фирмите по-уязвими от разстройства в интернационалната търговия.

В изследване, оповестено през декември, Дуденхофер предвижда, че немското произвеждане на коли ще стартира да нараства още веднъж през 2021 година след спада тази година. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР