Автомобилните работници в САЩ разширяват стачката си във Ford, General Motors

...
Автомобилните работници в Съединените щати разширяват двуседмичната си стачка на
Коментари Харесай

Автомобилните работници в Съединените щати разширяват двуседмичната си стачка на допълнителни места, като ръководителят на голям профсъюз казва, че още 7000 работници ще се присъединят към колоните, тъй като трудовите преговори са се провалили да напреднат значително.

Президентът на Обединените автомобилни работници (UAW) Шон Фейн каза във видео изява в петък, че преговорите не са прекъснати, но Ford и General Motors „са отказали да постигнат значим напредък“.

Продължавайте да четете

списък от 3 артикула Автомобилни работници в САЩ започват историческа стачка в заводите на GM, Ford и StellantisБайдън се присъединява към пикет в Мичиган, за да покаже подкрепа за стачкуващите автомобилни работнициТръмп посещава автомобилни работници в Мичиган ден след това Байдън, засилва надпреварата през 2024 г.край на списъка

Стачката ще обхване завода за сглобяване на Ford в Чикаго и завода за сглобяване на GM в Лансинг, Мичиган, в петък по обяд, каза Фейн, с което общият брой на работниците на опашките достигна 25 000. Стачката няма да включва допълнителни членове на производителя на Jeep Stellantis.

„За съжаление, въпреки желанието ни да се пазарим, Ford и GM отказаха да постигнат значим напредък на масата“, каза Фейн.

„Нека се изправим и спечелим това нещо – за себе си, за нашите семейства, за нашите общности, за нашата страна и за нашето бъдеще“, добави президентът на UAW.


Съюзът започна частичната, координирана стачка по-рано този месец, като хиляди работници в 20 щата напуснаха работа, за да настояват за увеличения на заплатите, по-кратко работно време и подобрени пенсионни обезщетения.

Спирането на работата привлече национално внимание, като президентът на САЩ Джо Байдън и неговият републикански предшественик и вероятно претендент за изборите през 2024 г. Доналд Тръмп пътуваха до Мичиган тази седмица, за да покажат подкрепа за стачкуващите работници.

Говорейки от пикет пред автомобилен завод западно от Детройт във вторник, Байдън призова за „значително увеличение“ на служителите.

„Направихте много жертви, отказахте се от много и компаниите бяха в беда“, каза президентът на Демократическата партия, имайки предвид финансовата криза от 2008 г., когато производителите на автомобили в САЩ бяха на ръба на фалита.

„Сега те се справят невероятно добре. И познай какво? Трябва да се справяте невероятно добре.“

Очаква се UAW да продължи спирането на работата, което се извършва в момента, докато не бъде ратифициран нов договор, каза източник, запознат със ситуацията, пожелал анонимност, каза пред агенция Ройтерс.

Автомобилните производители казват, че исканията на синдиката ще навредят на печалбите им, тъй като се опитват да се конкурират с производители извън съюза като Tesla.


Последните известни предложения за заплати на компаниите бяха около 20 процента за срока на четиригодишния договор, малко повече от половината от това, което синдикатът поиска.

Други подобрения в договорите, като увеличаване на разходите за живот, възстановяване на пенсиите с дефинирани доходи за новоназначени работници и край на нивата на заплатите в рамките на синдиката, също са на масата.

Беше отчетен напредък в преговорите в четвъртък вечерта, особено със Stellantis.

В петък около 18 300 членове на UAW в Detroit Three стачкуваха, или около 12 процента от 146 000 синдикални членове, работещи в автомобилните производители. Стачкуващите са получавали $500 на седмица от стачния фонд на UAW.

„За да бъде ясно, преговорите не са прекъснати. Все още преговаряме и с трите компании и все още много се надявам, че можем да постигнем сделка“, каза Фейн, президент на синдиката.

„Писна ни от корпоративната алчност и от корпоративен излишък. Омръзна ни да разбиваме телата си за компании, които взимат все повече и дават все по-малко.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР