Автомобилните производители Volkswagen и BMW са сред инвеститорите в европейската

...
Автомобилните производители Volkswagen и BMW са сред инвеститорите в европейската
Коментари Харесай

Гигафабриката в Европа има поръчки за $13 милиарда още преди първа копка

Автомобилните производители Volkswagen и BMW са измежду вложителите в европейската " гигафабрика " за литиевойонни акумулатори, която би трябвало да конкурира тези на Илън Мъск в Щатите.

По плана работи шведската компания Northvolt, от която оповестиха, че са съумели да привлекат още 1 милиарда $, нужни за градежа.

От нейното управление показват, че построяването на завода в шведския град Шелефтео ще стартира през август тази година.

Заедно с това от Northvolt показват, че към този момент имат поръчки за бъдещата продукция, които би трябвало да бъдат осъществена до 2030 година. Те са на обща стойност от 13 милиарда $, оповестява Reuters.
 Строежът на европейската
Строежът на европейската " гигафабрика " но Tesla стартира през 2018-а

Най-голямата шведска електрическа компани влага в плана

Заводът за акумулатори е най-големият промишлен план в Швеция за последните няколко десетилетия и ще играе основна роля за навлизането на Европа на този пазар, където сега преобладават компании като азиатските CATL, Samsung и LG Chem.

" Постижението през днешния ден е освен значимо за Northvolt, само че е основно за Европа, което демонстрира, че сме подготвени да се състезаваме в идната вълна на енергийния бранш ", показва основният изпълнителен шеф на шведската компания Петер Карлсон, който е някогашен управител в Tesla.

Пред публицисти той разяснява още, че производството в завода Northvolt One ще стартира през 2021 година.
 ABB ще взе участие в плана за европейската
Лидер с бизнес в България влиза в европейската “гигафабрика ” но Tesla

Производствената база ще стартира работа през 2020-а

Очакванията са вложенията в плана да бъдат в размер на милиарди евро. Сред вложителите до момента с изключение на Volkswagen и BMW са още шведските пенсионни фондове AMF Folksam, дъщерното сдружение на веригата IKEA - IMAS, както и американската Goldman Sachs.

Също по този начин Европейската капиталова банка ще отпусне заем от 350 милиона евро за плана.

Volkswagen възнамерява да закупи към 20% от акциите в производителя Northvolt. В завода ще през 2023 или 2024 година би трябвало да стартира производството на акумулатори за моделите на немския тръст.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР