Автомобилите около нас са на най-различна възраст, с най-различно задвижване

...
Автомобилите около нас са на най-различна възраст, с най-различно задвижване
Коментари Харесай

Тази кола е създадена, за да остане 50 години на пътя

Автомобилите към нас са на най-различна възраст, с най-различно задвижване и от най-разнообразни класове, само че имат нещо общо - замърсяват преди, по време и след края на употребата си. Производството на нови коли и преработването на вложените в тях материали може да не е толкоз очевидно " мръсно " за потребителите, колкото е работата на остарелия дизел по улиците, само че действително то е доста огромен екологичен проблем.

Именно с него желае да се оправи немската компания e.Volution, която показа идея за модуларен автомобил с различно задвижване, който може да се употребява в продължение на 50 години посредством улеснена замяна на разнообразни съставни елементи.
 Tesla отваря мрежата си за зареждане на електрически автомобили за противника си Ford
Tesla отваря мрежата си за зареждане на електрически автомобили за един от огромните си американски противници

Идеята е да се подсигурява, че съперникът на Tesla на пазара на електрически автомобили ще бъде в " равностойно състояние "

Какво ново : e.Volution и Рейнско-Вестфалския механически университет (RWTH) са създали отворената платформа OSCAR (Open Source Car Architecture Research), като тя разрешава производители, снабдители и софтуерни сътрудници да развиват дружно стандартите. Вместо самоносеща каросерия тук имаме крепко алуминиево шаси и екстериор, изработен от специфични полимери.

Това смъква с до 80% цената на направата, само че също така е и главен фактор за " дълголетието " на возилата на e.Volution - планува се на всеки 5 години в фабричен условия да се подменят разнообразни детайли с най-новите налични. Ключовите електронни системи и интериорни детайли са направени елементарно сменяеми.
 Снимка 621030
Източник:

В същото време, определената система на задвижване има 4-5 пъти по-голям запас спрямо стандартен мотор и това оправдава последващите вложения в автомобила.

Какви са колите : Платформата OSCAR намира реализация в два модела. Първият е META, 6-7 локален длъжностен електрически автомобил с оборудвани работни места за пасажерите, който беше показан предходната година. По-интересен и упорит е новият Space, който може да е с къса или дълга база (5 или 7 места, т.е. 4,09 м или 4,92 м) и съчетава характерностите на фамилен ван и SUV.
 Продажбите на електрически автомобили в международен мащаб надвишиха 10 милиона през 2022 година
Продажбите на електрически автомобили в международен мащаб надвишиха 10 милиона през 2022 година

МАЕ предвижда, че продажбите в международен мащаб ще доближат съвсем 14 милиона през 2023 година

Освен това, в него има задоволително място за атомна клетка, която разрешава внедряването на хибридна система без аналог на пазара и автономност от 750 км и 150 км единствено на батерия. e.Volution ще оферират и наличен домакински електролизатор, с който притежателите да могат да зареждат возилата си.
 Снимка 621031
Източник:

Друг " зелен " акцент е, че e.Volution залагат потреблението на батерията на автомобила (40 kWh) за предпазване на сила от слънчевата апаратура на жилището по време на нейния 20-годишен " втори живот " - когато след 5 година приложимост към този момент е натрупала прекалено много цикли и не може да се употребява дейно в колата.

Какво следва : Първите бройки от e.Volution SPACE би трябвало да излязат от завода през 2025 година, като се възнамерява дребна серия от към 1000 автомобила. Тъй като все още водородните решения не са удачни за всеобща приложимост, колите в началото ще са с спомагателен дребен мотор на газ.

Използването им ще е в границите на абонаментна услуга, като съгласно медийни изявления цената ще е 1000 евро на месец.

От друга страна : Концепцията на e.Volution е с големи упоритости, само че най-малко първите модели ще са изправени пред съществени провокации. Към момента различното задвижване е всякакво друго, само че не и плътно - в следствие SPACE е много висок (1,94 м) и тежък (2,8 тона) автомобил. Това няма по какъв начин да не повлияе на характерностите и държанието на пътя.
 Големите електрически автомобили идват с огромни акумулатори и от Ford виждат проблем в това
Големите електрически автомобили идват с огромни акумулатори и от Ford виждат проблем в това

Преследването на по-сериозна автономност тежи на производителите и на екологията. Буквално

На пръв взор концепцията за подлежаща на " ъпгрейд " платформа наподобява доста рационална - в действителност доста от новите коли към нас се базират на разработки от преди повече от 10-15 години. Въпросът е, че софтуерните нововъведения в гражданската сфера най-малко досега доста рядко са внедрявали в границите на продължаващ развой - върху коли, които са в действителна употреба.

Затова и всички дизайн решения още от началото би трябвало да се вършат с концепцията за най-голяма еластичност при следващи преработки - другояче може да се окаже, че сте дали много пари за " надграждаща се " кола, която скоро след покупката стартира да наподобява безперспективна.
 Nеxt.е.GО публично изиска да строи цех за електрически автомобили в Ловеч
Nеxt.е.GО публично изиска да строи цех за електрически автомобили в Ловеч

Първата копка е планувана за юли

Още нещо : Движещата мощ зад e.Volution е проф. Гюнтер Шу - немски академик и бизнесмен. Името му има връзка, въпреки и косвена, с България.
 Снимка 621032
Източник:

Едно от предходните му инициативи е друга новаторска автомобилна компания - производителят на компактни електрически автомобили e.GO, който построява цех у нас. Проф. Шу напусна поста на изпълнителен шеф през 2021 година, с цел да се концентрира върху e.Volution.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР