Автоматични дефибрилатори за оказване на първа помощ при сърдечен арест

...
Автоматични дефибрилатори за оказване на първа помощ при сърдечен арест
Коментари Харесай

20 бензиностанции в страната вече разполагат с автоматични дефибрилатори

Автоматични дефибрилатори за оказване на първа помощ при сърдечен арест са конфигурирани в 20 бензиностанции в страната, ситуирани на автомагистрали и директни пътища, написа. 

Животоспасяващите апарати са инсталирани на бензиностанции на OMV, оповестяват от компанията. Автоматичните дефибрилатори за оказване на първа помощ при сърдечен арест са елементарно налични и забележими във всеки един от обектите, тъй че при потребност личният състав и посетителите на бензиностанциите да имат бърз, пряк достъп до животоспасяващото съоръжение. 

При инсталирането на апаратите е извършено и образование по европейски стандарти на личния състав, което включва познания и на практика умения за различаване на положението на сърдечен арест и оказване на първа долекарска помощ с кардиопулмонална ресусцитация (сърдечен масаж и изкуствено дишане) и автоматизиран външен дефибрилатор.

Кардиологът и ръководител на Българския съвет по ресусцитация проф. доктор Иво Петров приветства самодейността на компанията, като акцентира обществената значителност на тази инвестиция. Използването на дефибрилатор през първите 3-5 минути от прекъсването на сърцето усъвършенства възможностите за оцеляване с 50-70%. 

По данни на Фондация " Първите три минути " близо 10 000 души в България годишно са наранени от сърдечен арест, като за доста огромен % от хората той се случва отвън болнично заведение.

Сърдечен арест поражда, когато естествената работа на сърцето спре заради електрическа малфункция, което предизвиква неочаквана загуба на кръвообращение и води до неналичието на приток на О2 за мозъка. По данни на Българския съвет по ресусцитация потреблението на дефибрилатор през първите 3-5 минути от прекъсването на сърцето усъвършенства възможностите за оцеляване с 50-70%, а незабавната му приложимост може да докара до 90-95% преживяемост.

Автоматичният външен дефибрилатор е изцяло самостоятелно електронно устройство, което може да направи разбор на сърдечната активност и при положение на нужда да създаде електрически подтик (шок), който дава опция на сърцето да възвърне естествения си темп. Автоматичният дефибрилатор е извънредно акуратен както в разбора, по този начин и в осъществяването на дефибрилацията. Също по този начин, апаратът дава гласови и текстови насоки на български език в целия развой на избавяне, като в това число регистрира качеството на оказването на първа помощ при изкуствено дишане и сърдечен масаж и дава насоки за промяна. 

Инсталирането на автоматизирани дефибрилатори в търговски обекти и на обществено налични места е процедура във всички европейски страни. 

Българска телеграфна агенция напомня, че на 16 декември 2021 година Столичният общински съвет (СОС) одобри решение за въвеждане на пилотен план за слагане на автоматизирани, външни дефибрилатори от най-ново потомство в най-натоварените метростанции. Инициативата бе на ръководителя на СОС Георги Георгиев и на заместник-председателя на Съвета и бележит кардиолог проф. Иво Петров. Така през март предходната година дефибрилаторите бяха инсталирани в специфични шкафове в четири метростанции - на " Орлов мост ", на стадион " Васил Левски ", " Сердика " и НДК.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР