Автоматичната междупланетна станция на Индия, която понастоящем изучава Марс от

...
Автоматичната междупланетна станция на Индия, която понастоящем изучава Марс от
Коментари Харесай

Индийският орбитален апарат около Марс засне прекрасна снимка на планетата и нейните облаци

Автоматичната междупланетна станция на Индия, която понастоящем учи Марс от орбита, снима прелестна фотография на планетата на 9-ти ноември. Към момента на снимането на изображението станцията беше на разстояние 42 433 километра от Марс. Разделителната дарба е 2.2 km/pixel, а на фотографията ясно се виждат следните вулканични обединения: Olympus Mons, Pavonis mons, Ascraeus mons.

Облаците, които са показани със стрелка на фотографията, се намират над Ascraeus mons.

Напомням на читателите, че индийската “Марсианска орбитална задача ”, също по този начин известна в медиите и като “Мангалиан ” (от санскрит: मंगल мангала, “Марс ” и यान яна, “кораб, съдина ”), е изстреляна наред на 5-ти ноември 2013 година. Тя идва сполучливо в орбита към Марс на 24-ти септември 2014 година и с това Индия се трансформира в едвам третата страна след Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, достигнала до Марс със личен уред и със независимо изстрелване (не броим Европейската галактическа организация, която е обединяване от европейски страни и също така двете й задачи “Марс Експрес ” и “ЕкзоМарс ” са изстреляни от Русия). “Мангалиан ” работи и до ден сегашен и се чака да е в положително положение до 2020 година.

Следващата задача на Индия до Марс “Мангалиан 2 ” ще бъде изстреляна през 2020 година и също ще е орбитална задача, като към този момент към нея не се възнамерява да се праща спускаем уред или марсоход.

За повече информация: ISRO

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР