Автоматичната междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016-“Трейс Газ Орбитър успя да заснеме марсианската

...
Автоматичната междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016-“Трейс Газ Орбитър успя да заснеме марсианската
Коментари Харесай

ЕкзоМарс-2016 засне за пръв път Фобос!

Автоматичната междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” съумя да снима марсианската луна Фобос по време на първите тестови включвания на научните принадлежности.

Основната научна камера CaSSIS направи няколко фотоси на Фобос през разнообразни филтри на 26-ти ноември, когато “ЕкзоМарс-2016 ” е била на разстояние 7 700 километра от луната. Тези фотоси по-късно са били комбинирани в горното цветно изображение.

Освен това е направено и стереоизображение, което ще ви разреши да видите Фобос в 3D вид, стига да разполагате с червено-сини очила.

“Въпреки че фотоси на Фобос с по-висока резолюция са били изпращани преди от други задачи като европейската “Марс Експрес ” и задачата на НАСА “Марс Риконисънс Орбитър ”, това представляваше доста добър тест по отношение на какво можем да свършим с нашите данни в границите на къс интервал от време ”, оповестява Николас Томас, началник на научния екип на камерата CaSSIS. “Снимките са ни дали доста потребна информация по отношение на цветовата калибрация на камерата и нейното вградено синхронизиране ”.

Други два инструмента също са създали калибрационни измервания на Фобос и учените проучват получените данни.

Сега, откакто екипът на “ЕкзоМарс-2016 ” направи първите тестови измервания в орбита към Марс, следва доста натоварена 2017 година. През по-голямата част от новата година инструментите на борда няма да работят, а автоматизираната станция ще би трябвало да поправя орбитата си чрез технологията “еърбрейкинг ” – без преразход на гориво, единствено употребявайки триенето и съпротивлението с марсианската атмосфера. Когато “Трейс Газ Орбитър ” навлезе в кръговата си 400 километрова научна орбита в края на 2017-та, станцията ще стартира да изследва редките газове на Марс, които биха могли да бъдат индикатор за действието на живи организми.

Напомням на читателите, че към “ЕкзоМарс-2016 ” лети прикачен и издигнат в ИКИТ инструмент за проучване на галактическа радиация – Люлин-МО.

За спомагателна информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР