Автоматичната лунна станция на Китай “Чанг’e 3, която благополучно кацна

...
Автоматичната лунна станция на Китай “Чанг’e 3, която благополучно кацна
Коментари Харесай

Китайската спускаема лунна мисия Чанг’e 3 проведе важни наблюдения този месец

Автоматичната лунна станция на Китай “Чанг’e 3 ”, която наред кацна на Луната през декември 2013 година, продължава да работи! Всъщност от осемте научни инструмента, инсталирани на стационарния уред, единствено един e функционален – ултравиолетовият телескоп LUT. Но това е изцяло задоволително с цел да се продължи работата на задачата.

Според прес известие на Китайската академия за галактически технологии (КАСТ) на 16-ти септември, когато имаше лунно затъмнение, “Чанг’e 3 ” е съумял да снима 232 висококачествени изображения в ултравиолетовия диапазон.

Това необикновено достижение е направено с помощта на подробно обмисляне, което е разрешило на спускаемия уред да резервира своята цялостна продуктивност по време на четиричасовия интервал на затъмнението. Лунните затъмнения са добре пристигнали – когато на Земята следим такова, това значи, че забележимият облик на Луната бива закрит от сянката на Земята. От лунната повърхнина обаче явлението наподобява по следния метод: Слънцето бива закривано от диска на Земята. Това разрешава на “Чанг’e 3 ” да организира доста по-качествени астрономически наблюдения със своя телескоп, без на него да му пречи слънчевата светлина.

Китайската галактическа авантюра продължава. “Чанг’e 3 ” трансформира Китай в третата страна след Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, постигнала сполучливо кацане на Луната. Мисията достави и дребен луноход, който се придвижваше в продължение на един месец. В края на януари 2014 година луноходът се повреди, само че продължи да прави стационарни наблюдения. В края на месец юли тази година беше оповестено, че луноходът е завършил своята работа, което наведе мнозина на мисълта, че към този момент не комуникира със Земята. По-късно беше конкретизирано, че той към момента е контактен, само че е просто пенсиониран, тъй като всичките му научни принадлежности не работят.

Но стационарният уред “Чанг’e 3 ” със своя неповторим астрономически телескоп продължава да изпраща скъпа научна информация.

Напомням на читателите, че на 15 септември Китай съумя да изстреля втората си мини-станция “Тянгон 2 ”. Другият месец ще излети пилотираният транспортен съд “Шенчжоу 11 ” с двама астронавти, които се обрисува да прекарат цялостен месец на “Тянгон 2 ”. Това ще е рекордна дълготрайност за китайска пилотирана експедиция.

През втората половина на 2017 година Китай възнамерява да организира двупосочна роботизирана задача до Луната, в границите на която уред ще би трябвало да извърши кацане на Луната, да вземе проби от почвата и скалите, след което би трябвало да излети назад и да достави пробите на Земята за по-нататъшно проучване в наземни лаборатории.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР