Автомагистралите са най-сигурното и безопасно място за движение с превозно

...
Автомагистралите са най-сигурното и безопасно място за движение с превозно
Коментари Харесай

Вижте най-смъртоносните пътища у нас

Автомагистралите са най-сигурното и безвредно място за придвижване с транспортно средство у нас – там са станали минимум произшествия с минимум жертви през 2022 година, демонстрират систематизирани данни на Национален статистически институт.

Извън градовете най-смъртоносни са първокласните пътища. Там живота си са изгубили 115 души. Над 80 души за починали на второкласните и още толкоз на третокласните. Два пъти по-малко са жертвите по общинските пътища, които също у нас са с дължина колкото и републиканските пътища – към 20 хиляди километра, демонстрират данните.

Ако се направи разбивка на денонощието по часове, ще се види, че максимален брой тежки катастрофи са станали директно след края на работното време – сред 16 и 18 часа. Петък е денят, в който се регистрирани най-вече тежки произшествия, а най-сигурният ден да се возиш в автомобил е сряда.

През годината най-безопасно се е пътувало през март, а най-вече са тежките произшествия тъкмо сега – в разгара на лятото.

От общия брой на тежките произшествия най-вече са тези, при които са се сблъскали два автомобила. Една трета от злополуките са такива и най-вече хора са починали точно тогава – 207 души. Следват произшествията, при които е блъснат пешеходец – те са малко над 20%, а жертвите в резултат на тези удари са 89.

Ако се проследят протоколите на КАТ, които разказват първопричината на злополуките, ще се види, че най-често това е несъобразената скорост – над 14% от всички катастрофи. Веднага по-късно с 13% дял са случаите, в които е отнето преимущество на пешеходец.

Това са в действителност и най-смъртоносните произшествия, защото при тях беззащитният пешеходец бива блъснат от тежкото транспортно средство.

В градовете обичайно най-големите, остават местата с най-голяма централизация на произшествия. На първите две места са София и Пловдив. Именно столицата е дала и най-вече жертви – 42.

Второто място по брой починали обаче изненадващо си разделят Бургас надалеч по-малката Враца. Там са починали по 13 души. Най-малко тежки ПТП-та – 30 на брой, са станали в Ямбол, а единствения български град, в който няма умрял на пътя през предходната година, е Кюстендил.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР