Автоинструктори излязоха вчера на протест и блокираха с колите си

...
Автоинструктори излязоха вчера на протест и блокираха с колите си
Коментари Харесай

Учебни коли блокираха центъра на София

Автоинструктори излязоха през вчерашния ден на митинг и блокираха с колите си столичния бул. " Цар Освободител ", което затрудни придвижването в центъра на София. Те упорстват да не се приема увеличението на часовете за кормуване и се афишират против въвеждането на нова система за надзор на образованието. Инструкторите са недоволни от предлагането на министерствата на образованието и на превоза часовете да се усилят от 31 на 43, а теорията да бъде понижена до 14 часа.

" Ние не сме срещу контрола, само че надзор би трябвало да има върху качеството на образованието, а не толкоз върху размера часове ", сподели пред БНР ръководителят на Националния автоинструкторски съюз Стефан Малковски. Според него досегашният брой часове е задоволителен, тъй като 50-60% от курсистите вземат брошура от първия път. Повечето от останалите пък издържали изпита от втори или трети път, което значи с 35 и 39 часа. Само под 5% от курсистите се нуждаят от спомагателни часове. Малковски добави, че е безсмислено броят на часовете за образование да се усилва нормативно, тъй като и в този момент всеки курсист може да вземе толкоз часове, колкото счита, че са му нужни.

Автоинструкторите одобриха декларация, в която упорстват за анулация на наредбата за увеличение на часовете по кормуване и GPS контрола. Представителите на протестиращите бяха признати в Министерството на образованието и науката. Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова съобщи, че противоречивата разпоредба към момента не е влезнала в действие.

По-късно автоинструкторите разговаряха с министъра на превоза Росен Желязков. Те съумяха да " убедят " Желязков и министъра на образованието Красимир Вълчев и наредбата беше анулирана. След срещата стана ясно, че с изключение на изтеглянето на измененията в наредбата автоинструкторите са се преборили за основаването на работна група, която да бъде управлявана от ръководителя на Държавната организация по пътна сигурност Малина Крумова, която да работи по нови промени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР