Австрийското радио и телевизия (ОРФ) прави преглед на позицията на

...
Австрийското радио и телевизия (ОРФ) прави преглед на позицията на
Коментари Харесай

Недоволство срещу кабинета в Австрия заради спирачката за Шенген

Австрийското радио и телевизия (ОРФ) прави обзор на позицията на Австрия по въпроса  за разширение на Шенгенското пространство, в който създателите означават, че мечтаното от Брюксел разширение с приемането на Хърватия, България и Румъния е провокирало огромно неспокойствие на първо място в австрийската  политика. Позицията на вътрешния министър Герхард Карнер го изправя против Брюксел и сега той е съвсем самичък, установи медията.

Първоначално Карнер заплаши с несъгласие против трите страни, след което канцлерът Карл Нехамер сподели, че отхвърля приемането на България и Румъния. И макар че разширението не е било тематика на вчерашната среща на министрите на вътрешните работи в Брюксел, тематиката Шенген е била обсъждана в коридорите. Карнер е повторил, че " не счита за свястно от австрийска позиция в този момент да се уголемява още система, която не действа, а Шенген не действа ". Той е сложил пет условия, сред които е и " инструкция за репатриране ", с която се предотвратява инспекцията на обособените случаи за хора, които нямат късмет да получат статут на  бежанци. По мнението на специалисти това е обезсилване на правото за приемане на този статут. Карнер е повторил, че 40 % от мигрантите употребяват Балканския маршрут, с цел да влязат в Австрия и е изискал съответни ограничения. На въпрос дали ще гласоподава за разширение поради обстановката, той е бил сбит, заявявайки, че от днешна позиция не може да си показа това.
-->
В момента дебатът за разширението е на първо място вътрешнопартиен австрийски, считат политолози. Изявленията на Карнер сочат, че " сега в Австрийската национална партия (АНП) няма единна линия по миграционната и бежанската политика. От една страна се пледира за засилена защита на външните граници, по-късно за ограничение на бежанския статут, след това за преосмисляне на Европейската спогодба за човешките права, а както наподобява по въпроса за разширение на Шенген Каролине Едщадлер, министър по европейските въпроси, и вътрешният министър Герхард Карнер също са на друго мнение ", споделя в изявление по австрийското радио Хелене Хан, политоложка в Брюксел.

За наблюдаващите е ясно, че АНП още веднъж се концентрира върху тематиките Шенген, бежанци и миграция, с което автоматизирано се нарежда против брюкселската политика. Според политолога Томас Хофер АНП прави опит да заеме още веднъж позициите от 2017-2019 година. Не желае да ги остави само на Австрийската партия на свободата (АПС), само че гласоподавателите, които не са от твърдото ядро и тогава избраха АНП, в този момент ще се ориентират в доста по-голяма степен към АПС. Още през януари ще има провинциални избори в Долна Австрия, които са от огромно значение за АНП, защото тя съгласно социологическите изследвания не е с добър рейтинг сега.

По въпроса за разширението взеха отношение и другите австрийски партии. Според ръководителката на Австрийската социалдемократическа партия (АСП) Памела Ренди-Вагнер моментът " изрично не е добър и не е правилният ". В изявление за телевизия АТВ тя обърна внимание на обстоятелството, че незаконната миграция към Австрия внезапно се е нараснала през последните месеци, че опазването на външните граници не действа и контролите също. Темите бежанци и миграция са доста оспорвани в АСП от години и провокират от време на време вътрешнопартийни диспути.

Говорителката по вътрешните работи на партията НЕОС Стефани Криспер съобщи тези дни, че „ АНП би трябвало да престане най-накрая със съпротивата против европейски решения “. От своя страна АПС сподели, че става дума за " мними разногласия в АНП ", което е нахално поради прилива на мигранти в Австрия.

Критичен към позицията на АНП е и съдружният партньор - Партията на зелените. Ръководителят ѝ Вернер Коглер съобщи това изрично.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР