Aвстрийското правителство въведе нова радикална мярка в опит да насърчи

...
Aвстрийското правителство въведе нова радикална мярка в опит да насърчи
Коментари Харесай

Без помощи за безработните в Австрия, ако откажат ваксина

Aвстрийското държавно управление вкара нова радикална мярка в опит да насърчи имунизирането – безработните там е допустимо да изгубят помощите си, в случай че откажат да заемат препоръчано им от Бюрото по труда свободно място, тъй като работодателят изисква сложена ваксина, с цел да ги наеме. Новите правила са част от разпоредба, издадена от министъра по труда.

В нея е планувано обаче всеки случай да се преглежда самостоятелно, защото мярката основава юридически казус в страната. За задачата ще се изследва повода, заради която безработният е отказал да се имунизира и в случай че тя бъде счетена за уважителна, то той ще продължи да получава помощи. Но в случай че няма противопоказания за ваксиниране против Covid-19 и все пак отхвърля, то евентуално ще бъде лишен от държавните добавки.

Самото Бюро по труда няма право да пита хорат дали са имунизирани, защото това нарушава Общия регламент по отношение на отбраната на данните, прочут още като GDPR, признат от Европейския съюз. Съгласно него не е разрешено да се разкриват персонални данни, в това число информация за здравословното положение на индивида. Но в случай че Бюрото получи известие от компания, че изпратеното от него безработно лице не желае да стартира работа в компанията, тъй като отхвърля да се имунизира, персоналните убеждения на безработния ще му костват помощите. Мярката може да продължи до 6 седмици.

В момента записаните безработни в Австрия са 347,312 по данни на локалния вестник Der Standard. Напълно имунизираните са 5,58 милиона души, които се равняват на 62,6% от австрийското население. Страната предприе ранни ограничения за справяне с ковид и даже стартира договаряния с Израел за доставки на ваксини още през март, когато Европейският съюз се сблъска с дефицит поради това, че производителите не съумяха да спазят контрактуваните количества и изпратиха доста по-малък брой дози от плануваното, което в допълнение забави имунизационния развой.

Австрия предприе и местни ограничения за повишение на имунизацията – по този начин медиците в столицата са длъжни да се имунизират, в случай че желаят да практикуват специалността си. Това важи за всички лекари, сестри и обществени служащи както в държавните, по този начин и в частните здравни заведения. Задължително е даже и за студентите в двата най-големи медицински университета – във Виена и Инсбрук. Междувременно зелен документ се изисква за влизане на всички закрити места като заведения за хранене, музеи, театри. Нужно е даже и за Виенското колело в столицата…

 
Виенското колело в австрийската столица – единствено със сертификат
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР