Австрийското правителство се готви да прокара закон, според който бежанците

...
Австрийското правителство се готви да прокара закон, според който бежанците
Коментари Харесай

Австрия подготвя по-строго законодателство за предоставянето на убежище

Австрийското държавно управление се готви да прокара закон, съгласно който бежанците по-трудно ще получават поданство, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Мерките в утвърждения през днешния ден от държавното управление законопроект плануват конфискуване на парите в наличност на претендентите за леговище за покриване на разноските по престоя им и даже конфискуване на мобилния им телефон, с цел да се откри от кое място са, какъв е бил маршрутът им и която е първата страна от Европейския съюз, в която са влезнали.

"Съвсем предумишлено си поставихме за цел да се борим против противозаконната миграция, както и със злоупотребите с даването на леговище ", съобщи на конференция австрийският канцлер Себастиан Курц след седмичното съвещание на кабинета.

Текстът, показан на министерския съвет от ръководещата дясна коалиция, е подложен на критика от опозицията и правозащитни организации, които ги оповестиха за противозаконни или прекомерни. Някои от ограниченията са сходни с тези, които одобриха други европейски страни - през 2016 година Дания вкара конфискуване на полезности от бежанците, с цел да се платят разноските по престоя им. Австрия ще иззема от бежанците пари в брой единствено до 840 евро, както е в прилежащите Германия и Швейцария.

Законопроектът, който би трябвало да бъде гласуван в Народното събрание до лятото, планува бежанците да чакат за поданство 10 години вместо 6, както е в този момент. Той планува също хора, получили леговище, само че наказани от австрийските управляващи и излежали присъдата си, да влизат неотложно в центрове за задържане, с цел да бъдат екпулсирани. Бежанците ще губят правото на престояване в Австрия, в случай че пътуват до родината си "на отмора ". Правителството планува също да понижи обществените помощи за бежанците.

Дебатите за имиграцията и интеграцията бяха в центъра на предизборната акция предходната есен. В резултат на бежанския напор през 2015-2016 година в страната с 8,7 милиона поданици бяха подадени над 150 000 молби за леговище, което се равнява на близо 2 % от популацията й. Много от идващите мигранти бягаха от войни и беднотия в Близкия изток и Африка, само че след първичното състрадание пристигна безпокойството от повишаването на числеността им.

Консервативната Австрийска национална партия на канцлера Себастиан Курц, която завоюва изборите и се съюзи с крайнодясната Партия на свободата на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, разгласи в съдружната стратегия планове за по-строго законодателство. Организацията "Амнести интернешънъл " осъди австрийския законопроект, който съгласно нея ускорява раздялите в обществото.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР