Австрийският президент Александър ван дер Белен печели втори мандат с

...
Австрийският президент Александър ван дер Белен печели втори мандат с
Коментари Харесай

Александър ван дер Белен печели президентските избори в Австрия с абсолютно мнозинство

Австрийският президент Александър ван дер Белен печели втори мандат с безусловно болшинство от 54,6 % от гласовете на изборите за държавен глава, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция, като се базира на предварителни публични резултати.

Постигнатият от Ван дер Белен резултат значи, че няма да му се наложи да се явява на балотаж.

Според данните, оповестени от вътрешното министерство, втори се подрежда Валтер Розенкранц от дясната националистическа Австрийска партия на свободата (АПС) с 19,1 %. Останалите петима претенденти получават едноцифрени резултати на създадените през вчерашния ден избори.

Над 800 000 бюлетини по пощата още не са взети поради, само че съгласно екзитпол данни на Австрийското радио и телевизия това няма да окаже решаваща смяна и Ван дер Белен ще събере общо към 56 %. Според прогнозите Розенкранц се чака да завоюва общо към 18 %. Гласовете, подадени по пощата, ще бъдат преброени през днешния ден.

Ван дер Белен беше считан за очевиден любимец още преди изборите. Много от неговите противници, измежду които блогър, производител на обувки, доктор, публицист и представител на партия, сериозна към имунизацията, бяха обсъждани през цялото време като политически новобранци.

Ван дер Белен, който е някогашен водач на „ Зелените “, е подкрепян от всички партии с изключение на АПС. Миналия месец изследване сподели, че той има поддръжка от съвсем две трети измежду гласоподавателите.

Избирателната интензивност през вчерашния ден беше близо 66 %. Около 6,4 милиона души имаха право на глас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР