Австрийските условия за т.нар. въздушен Шенген предвиждат разширяване на мисията

...
Австрийските условия за т.нар. въздушен Шенген предвиждат разширяване на мисията
Коментари Харесай

Австрийското вътрешно министерство постави условията си за Шенген по суша

Австрийските условия за така наречен въздушен Шенген плануват разширение на задачата на " Фронтекс " в България и увеличение на финансовите средства от Европейска комисия за построяването на постоянна отбрана на външните граници.

Освен това Виена изисква усилване на контрола по сухопътните граници, както и България и Румъния да одобряват хора, търсещи леговище, изключително от Афганистан и Сирия.

Това съобщи пред АПА австрийското вътрешно ведомство, оповестява Българска телеграфна агенция.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер изначало направи предлагането за повдигане на границите във въздушния трафик за България и Румъния, в случай че те от своя страна стартират да упражняват по-строг граничен надзор.

Присъединяването към " въздушния Шенген " значи, че пътуващите със аероплан от Румъния и България в бъдеще повече няма да са задължени да употребяват интернационалните терминали в Европа, както и че паспортните инспекции ще се правят от самолетните компании преди качване на борда на самолета.

Към момента не се водят никакви договаряния за присъединение към " сухопътния Шенген " и надлежно няма планувана каквато и да е последна дата, акцентира австрийското вътрешно министерство.

Благодарност към Брюксел, Виена и София

Румъния, България и Австрия са постигнали " политическо съглашение " по въпроса за разширението на Шенгенското пространство за въздушните и морските граници.

Споразумението е реализирано на 23 декември сред вътрешните министерства във Виена, София и Букурещ и по-късно е разисквано по дипломатически канали на ниво външни министерства и представителства на Европейски Съюз, с цел да може да бъде включено по юридически път в решенията на Комитета на непрекъснатите представители, съобщи румънското министерство на вътрешните работи.

Според известието на ведомството договарянията за пълноправно участие в Шенген ще продължат " с цялостна мощ " през идната година, като се имат поради настояванията на Австрия за засилена отбрана на външните граници и използването на регламента " Дъблин III ".

В изказването си румънското вътрешно министерство изрича признателност на Европейска комисия, на испанското председателство на Европейска комисия и на вътрешните ведомства във Виена и София за " градивните диалози ", които в последна сметка са създали допустимо това съглашение. 

Румънското външно министерство съобщи, представено от осведомителна организация Аджерпрес: Споразумението беше реализирано на 23 декември на ниво външни ведомства на Австрия, Румъния и България.

На 26 и 27 декември имаше полемики по дипломатически канали сред трите вътрешни министерства, трите външни министерства, както и представителствата на трите страни в Брюксел. " Дискусиите по този въпрос не престават и на 28 декември ". 

Николай Денков: Сложни договаряния

Българският министър председател Николай Денков през вчерашния ден изясни, че Австрия е поела уговорката да продължи договарянията за отварянето на сухопътните граници на Шенген за България и Румъния. По думите на Денков след дълги комплицирани договаряния двете страни са постигнали кардинално единодушие с Австрия за присъединението им към Шенген по въздух и море.

Тези договаряния ще са съчетани със основна поддръжка от страна на Европейската комисия за отбрана на външните граници на Европейския съюз с Турция и Сърбия, с цел да понижим притока на незаконни мигранти в Европа, сподели още Денков.  

Румънският министър председател Марсел Чолаку: " Имаме политическо съглашение "

Румънският министър председател Марсел Чолаку написа във Фейсбук: " След 13 години Румъния най-сетне ще влезе в Шенген! Имаме политическо съглашение по този въпрос! От март идната година румънците ще се възползват от преимуществата на Шенгенското пространство по въздух и море. Също по този начин съм уверен, че през 2024 година ще приключим договарянията и за сухопътната граница ” 

Чолаку акцентира, че по този метод " смисъла на пристанище Констанца ще нарасне доста ". Премиерът социалист означи, че е " уверен ", че следващата година ще се бъде реализирано съглашение с Австрия и за сухопътните граници.

Румънски евродепутат: " Заслужаваме да се отнасят към нас като към равни "

Дачиан Чолош, евродпеутат от партия " Подновяваме европейския план на Румъния " настоя за съответна дата за присъединение към " сухопътния Шенген " при по-нататъшните договаряния с Австрия.

В пост във Фейсбук той изиска определянето на явен график. В последна сметка сухопътните граници са " доста значими " и точно те са " същността на Шенгенското пространство ", съобщи Чолош.

Политикът либерал, който е и някогашен министър председател на Румъния, уточни, че грешките, позволени от страната при сегашната обстановка, са ѝ предизвикали " загуби в размер на милиарди ". Румънските аграрни стопани и бизнесмени са третирани като жители от втора класа. Ако не се одобри график, е допустимо съществуващият в момента  граничен надзор да се резервира и през 2025 година, предизвести Чолош. " Заслужаваме да се отнасят към нас като към равни ", добави той.

Австрийски евродепутат: " Риск за сигурността на страната ни "

Междувременно австрийският евродепутат Харалд Вилимски, който оглавява делегацията на Партията на свободата в Европейския парламент, дефинира съглашението сред Румъния, България и Австрия по отношение на разширението на Шенгенското пространство като " неправилно и нестабилно решение ". " Това, което се показва като " несъмнено присъединение към Шенген ", е просто още по-широко отваряне на вратата за неограничена незаконна миграция към Австрия и съставлява явен риск за сигурността на страната ни ", сподели Вилимски във връзка съглашението. 

Това решение ще докара до още по-голяма загуба на надзор и ще даде спомагателни благоприятни условия на трафикантите и незаконните мигранти да стигнат до Австрия, добави Вилимски.

Петра Байр: " Максимално облекчение за хората на управителни постове "

Говорителката по външната политика на опозиционната Австрийска социалдемократическа партия Петра Байр дефинира постигнатото единодушие сред Австрия, Румъния и България като " оптимално облекчение за хората на управителни постове ".

" Болногледачите, които пътуват за Австрия от Румъния и България, не идват със аероплан, а по суша. Спешно би трябвало да улесним изключително тези значими квалифицирани служащи, в техен интерес и в полза на хората, които се нуждаят от грижи в Австрия ", сподели Байр.

Тя укори австрийското държавно управление, че не се преценява с потребностите и паниките на жителите си, тъй като в противоположен случай не би задържало големите трудности пред болногледачите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР