Австрийски енергиен гигант придобива контрола над най-големия ни сондажен блок

...
Австрийски енергиен гигант придобива контрола над най-големия ни сондажен блок
Коментари Харесай

Австрийски енергиен гигант придобива контрола над най-големия ни сондажен блок в Черно море

Австрийски енергиен колос придобива контрола над най-големия ни сондажен блок в Черно море „ Хан Аспарух “. Това е следената от австрийския енергиен колос OMV румънска компания OMV Petrom.

Предстои да поеме и присъединяване на френската компания TotalEnergies, съгласно данни, оповестени в годишния отчет на компанията, оповестява румънското издание „ Економика “. 51 на 100 от акциите в сдружението се държат от ОMV, а 20 на 100 – от румънското държавно управление, съобщи economynews.bg.

„ Продължаваме да укрепваме позицията си в Черно море. Поехме ролята на оператор и ще продължим проучвателната активност в периметъра „ Хан Аспарух “ в България “, показва OMV Petrom в годишния си отчет.

Според изданието информациите от годишния отчет демонстрират, че Petrom е поел ролята на оператор на блока от френската компания.

Това значи, че румънската компания ще взема решенията и ще подписва договорите за дейностите.

Нещо повече, в края на предходната година TotalEnergies е уведомила ОМV Petrom за желанието си да се отдръпна от плана „ Хан Аспарух “, а румънската компания е в развой на вдишване на нейния дял. Така най-малко за известно време, в случай че не потърси сътрудници, ОМV Petrom ще бъде 100-процентов собственик на плана в българската акватория на Черно море.

Френската компания TotalEnergies и румънската OMV Petrom бяха сътрудници в офшорния блок „ Хан Аспарух “, ситуиран в дълбоководен сектор на българския бранш в западната част на Черно море.

Блокът се простира на повърхност от 14 220 кв. км, с дълбочини до 2200 м, и се намира до румънския периметър „ Нептун Дийп “, където се чака първи рандеман на газ през 2027 година

Договорът за изследвания беше присъден през 2012 година TotalEnergies, която беше оператор по това време, заяви за откриването на ресурси от петрол през 2016 година

След като испанската компания Repsol се отхвърли от каузи си от 30% в плана, в този момент Тотал има 57 %, а OMV Petrom – 43%.

Компаниите получиха през 2022 година удължение с две години – до 2024 година, на разрешителното за изследвания за петрол и природен газ.

Миналото лято генералният шеф на „ ТоталЕнерджис Екологичен потенциал България “ Ив Лю Стънф съобщи, че съгласно оценките блокът „ Хан Аспарух “ има капацитет да създава общо 13 милиарда кубически метра природен газ годишно от две залежи.

Партньорите по плана имат намерение да стартират проучвателните сондажи за природен газ в блока „ Хан Аспарух “ през второто тримесечие на 2024 година, сподели още Лю Стънф.

Ако първичните сондажи се окажат сполучливи, изследванията за оценка ще бъдат осъществени през 2025 година, а добивът се чака да стартира към 2030 година, уточни още представителят на френската компания.

Източник – Блиц

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР