Австрийската OMV обяви спирането на вноса и преработката на руски

...
Австрийската OMV обяви спирането на вноса и преработката на руски
Коментари Харесай

OMV се отказа напълно от руския петрол

Австрийската OMV разгласи прекъсването на вноса и преработката на съветски нефт. Делът на доставките от Русия не е бил значителен, което е разрешило да бъде сменен със първични материали от други снабдители, съобщи представител на компанията, представен от ТАСС.

Според австрийската статистическа работа, доставеният на компанията през 2021 година нефт от външни контрагенти е бил 596 000 тона, от които съветският дял е бил 7,8 %. Най-важният сътрудник на Австрия в петролния бранш е Казахстан, който дава отговор за 80 % от вноса. Либия и Ирак също са по-големи вносители на нефт за Австрия от Русия.

С газа обаче обстановката е друга. Зависимостта на Австрия от доставките на Газпром надвишава 80 %, заради което Виена изключва опцията за съветско газово ембарго в близко бъдеще.

Ден по-рано, немският външен министър Аналена Бърбок съобщи, че Берлин си е сложил за цел да се откаже изцяло от съветските енергоносители. По думите ѝ немските управляващи признават, че са създали неточност, укрепвайки  енергийните връзки с Русия.

Отказът от ползване на газ ще се случи по общоевропейския график. Освен това до края на лятото Германия към този момент няма да има потребност от съветски въглища, а потреблението на нефт ще бъде понижено на половина.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР