Австрия се изправи пред най-големия шпионски скандал от десетилетия, след

...
Австрия се изправи пред най-големия шпионски скандал от десетилетия, след
Коментари Харесай

Разкрития: Австрия се е превърнала в център на руския шпионаж

Австрия се изправи пред най-големия шпионски скандал от десетилетия, откакто карцерът на някогашен офицер от разузнаването извади нескрито доказателства за всеобхватно съветско навлизане, слаб формален контрол и държание, почтено за шпионски разказ.

Егисто От беше задържан на 29 март.

В заповедта за арест, получена от Асошиейтед прес, се твърди, че той е предал на съветското разузнаване данни от мобилни телефони на някогашни чиновници на австрийските служби, оказал помощ е за планирането на кражба с щурм в жилището на българския проверяващ публицист Христо Грозев и е написал „ оферти за усъвършенстване “ след поръчано от Русия ликвидиране в Германия.

 
Ако обвиняванията се окажат правилни, както допускаме, това ще има големи последствия за сигурността на Австрия, само че също и за сигурността на партньорските институции и служби, които са част от осведомителната верига. Когато информация от другарска разследваща организация е част от клъстер от данни, това ще има последствия и за сигурността на трети страни.
Николас Стокхамер – експерт по разузнаване, Университет на Кремс 

От е обвинен, че е дал сензитивна информация на Ян Марсалек, негов съотечественик, търсен по съмнение за машинация след банкрута през 2020 г на немската разплащателна компания Wirecard, където е бил основен действен шеф. Чат известия от английските управляващи свързват Марсалек непосредствено с съветската Федерална работа за сигурност.

Германски и австрийски медии оповестиха, че Марсалек е имал връзки с съветското разузнаване най-малко от 2014 година Смята се, че е избягал и се намира в този момент в Русия.

 
Никой не е застрахован от навлизане на непознати разследващи служби. Това се случи с английските MI5 и MI6, както и с други служби по света. Ние не сме остров на съветския шпионаж.
Николас Стокхамер – експерт по разузнаване, Университет на Кремс 

Марсалек е вербувал сътрудници, в това число и българи. Сред тях са шестимата българи, които бяха задържани в Лондон за шпионаж в интерес на Русия.

Случаят с Егисто От, който е в ареста и чака да му бъдат повдигнати обвинявания, докара до разрив сред политиците в Австрия.

Опозицията упрекна ръководещите консерватори, че са разрешили голям пробив в сигурността, до момента в който канцлерът Карл Нехамер разгласи, че ще бъдат подхванати ограничения за попречване на съветската инфилтрация. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР