Австрия отхвърли молбата други страни от Европейския съюз да приемат

...
Австрия отхвърли молбата други страни от Европейския съюз да приемат
Коментари Харесай

Австрия отхвърли молбата на ЕС, не иска мигранти от Лампедуза

Австрия отхвърли молбата други страни от Европейския съюз да одобряват мигранти от Италия, след повишаването на броя на идващите на италианския остров Лампедуза, което наподобява евентуално да освети надълбоко вкоренените различия в Общността поради миграцията, отбелязва " Ройтерс ".

Повече от 2000 най-вече африкански мигранти са се добрали до дребния остров край южното крайбрежие на Италия с лодки от неделя, претоварвайки приемния му център.

Вчера еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон прикани страните членки да проявят взаимност с Италия и да поддържат тяхното пренасяне. Европейската комисия посочи през днешния ден, че към момента не е получила обещания от страните да одобряват нито един мигрант.

Австрия не би го направила. " Австрия следва доста явен курс: разпределението (на мигрантите от Лампедуза) в цяла Европа не е метод, който ще докара до решение ", настоя нейният европейски министър Каролин Едщадлер в Брюксел.

Европейски Съюз по-скоро би трябвало да оказва помощ непосредствено на хората в Африка, като в същото време изпраща обръщение, че не всеки, който стигне до Европа, може да остане там, добави тя.

Лампедуза е един от главните пунктове за идване на хора, които се пробват да влязат в Европа от Африка, а последните идващи се трансферират другаде в Италия.

27-членният Европейски Съюз спори яростно за миграцията от 2015 година насам, когато над 1 млн. най-вече сирийски, иракски или афганистански бежанци доближиха границите му.

Пристигащите спаднаха доста до към 95 000 души през предходната година съгласно данните на Организация на обединените нации, най-много в Италия, Испания и Гърция.

През 2019 година Италия контракти проект с други европейски страни за преразпределение на мигрантите след идването им. Но тази доброволна скица не обезпечи устойчиво решение и общ пакт в Европейски Съюз за справяне с казуса, препоръчан от Комисията през септември предходната година, не е утвърден, защото Унгария и Полша отхвърлиха да вземат участие.

Италианското държавно управление през днешния ден отхвърли информация на вестник " Република ", че ще изиска от Европейски Съюз да заплати на Либия, откъдето потеглят по-голямата част от африканските мигранти, пътуващи по море, с цел да спре мигрантските лодки да напущат нейното крайбрежие.

Общността подписа такова съглашение с Турция през 2016 година, с цел да спре мигрантските потоци от Балканите.

" В момента няма самодейност по отношение на сключването на сходно съглашение " с Либия, сподели чиновник в кабинета на италианския министър председател.

Служителят акцентира, че визията на държавното управление е, че Европейски Съюз би трябвало да обърне повече внимание на обстановката в Южното Средиземноморие и да бъде подготвен да предложи финансова помощ на всички африкански страни, участващи в мигрантските потоци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР