Австралийското правителство обяви днес, че ликът на крал Чарлз III

...
Австралийското правителство обяви днес, че ликът на крал Чарлз III
Коментари Харесай

Австралия обмисля да замени лика на Елизабет II върху банкнотите от 5 долара

Австралийското държавно управление разгласи през днешния ден, че ликът на крал Чарлз III няма автоматизирано да размени този на умрялата кралица Елизабет II върху банкнотите от 5 австралийски $ и върху тях могат да бъдат изобразени локални фигури, съобщи Ройтерс. 

Въпреки че е наложително върху паричните знаци да участва ликът на английския монарх, асистент на федералния финансов министър Андрю Лий съобщи през днешния ден, че решението изображението на кралицата да участва върху банкнотите от 5 австралийски $ е обвързвано с личността ѝ, а не със статута ѝ на монарх и каквито и да е промени няма да са „ автоматизирани “.

Попитан от кореспондент дали държавното управление има намерение да размени лика на английския монарх с австралиец като, да вземем за пример, деятеля за правата на коренното население Едуард Мабо, Лий отговори, че това е диалог, който ще се води в бъдеще. 

„ Това е диалог, който ще се организира в държавното управление. Не бързаме да го вършим. В момента целта ни е да сменим монетите “, сподели той.

Кончината на кралицата още веднъж възроди дебатите за бъдещето на Австралия като конституционна монархия. Гласоподавателите в страната избраха с неголямо болшинство на референдум през 1999 година да запазят английския монарх като държавен глава.

Премиерът Антъни Албанезе съобщи през днешния ден, че към момента не е мислил върху въпроса дали върху банкнотите от 5 австралийски $ би трябвало да участва ликът на австралиец.

„ Мисля, че сега е належащо да покажем известно почитание. Ще разгадаем тези въпроси по подобаващ метод, методично и с почитание “, разяснява той.

Кралският австралийски монетен двор, единственият производител на монети в страната, разгласи през днешния ден, че през 2023 г.а няма да пуска в обращение банкноти с лика на кралица Елиазбет II.

Около 15 милиарда монети са били изсечени с облика на кралица Елизабет II от короноването ѝ през 1953 година Монетният двор създава сред 110 милиона и 150 милиона монети годишно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР