Австралийското бюро по метеорология обяви официално във вторник формирането на

...
Австралийското бюро по метеорология обяви официално във вторник формирането на
Коментари Харесай

Австралия обяви официално формирането на метеорологичния феномен Ел Ниньо

Австралийското бюро по метеорология разгласи публично във вторник образуването на феномена Ел Ниньо, нормално обвързван с повишение на температурите и обилни засушавания, които евентуално ще доведат до опустошителни горски пожари, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Карл Браганза, началник на отдела за мониторинг на климата в Австралийското бюро по метеорология, сподели, че в Тихия океан се е появил феноменът Ел Ниньо, който съответствува с необикновената пролетна гореща вълна, която сега визира Източна Австралия.

Д-р Браганза удостовери, че това метеорологично събитие ще способства в допълнение за стоплянето на океаните, които изпитват рекордни температури от април. „ Това южно лято ще бъде по-горещо от междинното и сигурно по-горещо от последните три години “, сподели той.

По-рано Световната метеорологична организация (СМО) оцени възможностите явлението да се образува през втората половина на 2023 година на 90%.

„ Пристигането на Ел Ниньо доста ще усили вероятността от възстановяване на температурни върхове и предизвикателство на по-екстремни горещини в доста райони на света и в океаните “, акцентира генералният секретар на СМО Петери Таалас в бюлетина.

Ел Ниньо се появява приблизително на всеки две до седем години, а епизодите нормално не престават девет до дванадесет месеца. Това е естествено климатично събитие, обвързвано с повишението на температурите на океанската повърхнина в централната и източната част на тропическия Тихи океан. Настоящият епизод „ обаче се развива в подтекста на климат, модифициран от човешки действия, посочи СМО.

Ел Ниньо нормално се свързва с нараснали превалявания в елементи от Южна Америка, южната част от Съединени американски щати, Източна Африка и Централна Азия.

Ел Ниньо може да аргументи тежки суши в Австралия, Индонезия, някои райони на Южна Азия и Централна Америка. От друга страна, топлите му води могат да подхранват урагани в централната и източната част на Тихия океан, до момента в който забавят образуването на урагани в Атлантическия басейн.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР