Австралийският съвет по застраховане счита, че застрахователните щети засега възлизат

...
Австралийският съвет по застраховане счита, че застрахователните щети засега възлизат
Коментари Харесай

Пожарите в Австралия засягат изненадващо слабо бизнеса

Австралийският съвет по обезпечаване смята, че застрахователните вреди към този момент възлизат на към 1.4 милиарда австралийски $ (900 млн. щатски)

По доста оценки пожарите в Австралия са предизвикали вреди в голям мащаб - умъртвили са минимум 29 души и може би милиард животни. Над 100 хиляди квадратни километра земя, повърхност по-голяма от Шотландия, са овъглени. Повече от 2600 домове са разрушени. В огромните градове, в това число Сидни и Канбера, въздухът стана отровен. И въпреки всичко по един индикатор пожарът е предизвикал по-малко вреди - наподобява, че предприятията са се разминали леко.

Третият по вреди

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Австралийският съвет по обезпечаване смята, че застрахователните вреди към този момент възлизат на към 1.4 милиарда австралийски $ (900 млн. щатски), което го прави едвам третия най-скъп пожар в страната от 1980 година

За съпоставяне - пожарите в Калифорния " костват " 15 милиарда $ през 2017 година и 18 милиарда $ през 2018 година Това е по този начин, тъй като по-голямата част от промишлеността на Австралия е в градовете. Тя обезпечава 64% от Брутният вътрешен продукт, малко над междинното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Пожарите бушуваха в провинцията, ограничавайки вредите за бизнеса. Големите застрахователи в Австралия - SunCorp и Insurance Australia Group, имат съществени контракти с презастрахователи.

От секторите, развивани отвън градовете, най-силно бяха наранени туризмът и селското стопанство, всеки от които обезпечава към 3% от Брутният вътрешен продукт. Но тежките загуби в местата с пожари наподобяват дребни спрямо промишлеността като цяло.

Австралийският съвет за туристическа промишленост (ATIC) оповестява, че местата, обхванати от пламъци, са се трансформирали в зони, които не се посещават от почиващи, а анулацията на резервациите е достигнала 60%, даже и в местата без пожари. Въпреки това последните прогнози на ATIC са, че вредите от бедствието ще костват на бранша 1 милиарда австралийски $, което е 1% от годишните продажби.

Агробизнесът на остров Кенгуру (Kangaroo Island) край южното крайбрежие на Австралия може да загуби 100 хиляди овце, което е една шест от локалния добитък, споделя Матю Даглиш от анализаторската компания Mercado. Но на други места огромна част от пожарите са унищожили национални паркове, а не аграрни земи. Загубеният добитък евентуално ще бъде към 1% от общия брой в страната.

Единственото нещо, което еколозите можеха да се надяват, че пожарите ще убият, е въгледобивът в Австралия поради климатичните промени. В подигравателен поврат минната компания BHP съобщи, че димът от пожарите е довел до спад от 11% в производството на електрическа енергия от въглища в провинция Нов Южен Уелс. Три четвърти от електрическата енергия на страната се създава от въглища; а Австралия е най-големият експортьор в света.

Пожарите лишиха " обществения лиценз " на енергийните и минните компании. Но скептично настроеното към климатичните промени държавно управление, подкрепящо добива на въглища, няма да им отнеме формалните разрешителни в близко бъдеще.

Въпреки дребната непосредствена щета от пожарите или опасност от страна на регулаторите бедствието оказва въздействие върху бизнеса. Катрин Клосовски от американския осигурител FM Global споделя, че клиентите обръщат по-голямо внимание на ограниченията за понижаване на риска като изчистване на пространствата сред постройките. Карл Малън от австралийската консултантска компания Climate Risk Engines отбелязва, че някои компании най-сетне минават от разбор на риска към правене на проекти за резистентност на климатичните промени. Мениджърите знаят, че може да нямат толкоз шанс, когато настъпи идващото злополучие.2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР