Австралийският парламент днес проведе свое заседание в Канбера за първи

...
Австралийският парламент днес проведе свое заседание в Канбера за първи
Коментари Харесай

Климатичните промени - водеща тема на новата сесия на парламента в Австралия

Австралийският парламент през днешния ден организира свое съвещание в Канбера за първи път, откогато лейбъристите завоюваха изборите, на които Австралийските зелени също по този начин завоюваха рекорден брой депутатски места, съобщи Ройтерс. Представянето на зелените отразява паниките на австралийците за климата, провокирани от влошаващата се конюнктура с горските пожари и наводненията, отбелязва организацията.

Австралийският министър председател Антъни Албанезе сподели, че неговото държавно управление, което има болшинство в долната камара, ще внесе 18 законопроекта, в това число закон за климатичните промени, предусещащ въвеждането на цел за понижаване на излъчванията с 43% до 2030 година, на която се противопоставяше предходното консервативно държавно управление на Австралийската демократична партия.

Лейбъристите се нуждаят от поддръжката на зелените, които имат 12 места в Сената, както и на най-малко един от самостоятелните депутати, с цел да прокарат законопроектите си през горната камара. Лидерът на зелените Адам Бант води договаряния с държавното управление и през днешния ден сподели, че задачата от 43% е " слаба " и е била избрана от лейбъристите за запазването в системата на работещите с въглища електроцентрали. Въпреки това, в свое изявление пред радио Ей Би Си, той сподели, че зелените избират да " подобрят и одобряват " законопроекта и са поискали той да бъде изменен по този начин, че задачата от 43% да бъде долна граница, вместо таван.

Министърът на климата и енергетиката Крис Боуен сподели, че държавното управление е според на дребни промени на формулировките в текста, само че има мандат за политиките си в региона на климатичните промени. Австралийската лейбъристка партия твърди, че не може да поддържа апелите на зелените за отвод от нови планове, употребяващи въглища и газ. Цените на въглищата внезапно се покачиха и през май те станаха най-доходоносната износна стока на Австралия.

На 28 юли държавното управление ще показа пред Народното събрание обновени стопански прогнози, в които ще бъде регистрирана по-бързо повишаващата се инфлация и повишението на лихвените проценти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР