Австралийският музей ще върне откраднати камбоджански артефакти

...
Националната галерия на Австралия ще върне три бронзови скулптури от
Коментари Харесай

Националната галерия на Австралия ще върне три бронзови скулптури от 9-ти и 10-ти век на Камбоджа, след като се установи, че са откраднати.

Това следва продължило десетилетие разследване, проведено от двете страни, за да се определи произходът на произведенията.

Правителството на Камбоджа приветства историческия ход като „важна стъпка към коригиране на минали несправедливости“.

Идва на фона на глобален натиск за връщане на ограбените културни ценности.

Трите произведения на изкуството първоначално идват от Кралство Чампа, което някога е населявало Виетнам и части от Камбоджа.

Националната галерия на Австралия (NGA) казва, че е закупила скулптурите през 2011 г. за 2,3 милиона австралийски долара (790 000 британски лири; 1,5 милиона долара) от британския контрабандист на артефакти Дъглас Латчфорд, който почина през 2020 г.

Г-н Latchford е замесен в незаконната търговия с антики от 2016 г., според NGA. След смъртта му срещу него бяха повдигнати обвинения за редица откраднати камбоджански произведения на изкуството.

Според ABC най-малко една от трите статуи е била изкопана в поле в Tboung Khmum в източна Камбоджа през 1994 г., преди да бъде пренесена контрабандно на международни търговци на изкуство през границата в Тайланд.

Дъщерята на г-н Latchford, Nawapan Kriangsak, работи заедно с изследователи от NGA и Министерството на културата и изящните изкуства на Камбоджа, за да помогне за връщането на стоките.

Произведенията ще останат изложени в NGA в Канбера в продължение на три години, докато Камбоджа подготвя нов дом за тях в Пном Пен.

"Това е възможност да поправим историческа грешка, но също така да укрепим връзките си и да задълбочим разбирането си", каза специалният пратеник на Австралия по изкуствата Сюзън Темпълман на церемония по предаване в петък.

Обединеното кралство трябва да върне нашите ограбени съкровища, казва Камбоджа. Стремежът на Полша да си върне безценното изкуство, ограбено от нацистите

Камбоджа продължи да призовава международните правителства да възстановят хиляди антики, за които твърди, че са откраднати от древните му храмове - включително няколко, според които се съхраняват във Виктория и Албърт и Британския музей.

Това е вторият път, когато NGA премахва откраднато изкуство от колекцията му през последните години.

През 2021 г. галерията върна поредица от артефакти на Индия – някои датиращи от 11-ти век – които бяха свързани с предполагаемия контрабандист на антики Субхаш Капур и покойният търговец на изкуство от Ню Йорк Уилям Улф.

В световен мащаб продължават усилията за репатриране на културно значими антики на техните оригинални собственици.

През март беше обявено, че четири аборигенски копия, взети от британския изследовател капитан Джеймс Кук и неговия десант, когато за първи път пристигнаха в Австралия през 1770 г., ще бъдат върнати на техните традиционни собственици.

Копията са били съхранявани в Кеймбриджкия университет и връщането им е резултат от 20-годишна кампания от общностите на първите нации.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР